Sor Lucia Caram com el bisbe Casaldàliga i el màrtir Romero

647

1. Els ultres governamentals i eclesiàstics d’Espanya denuncien dues monges catalanes davant el Vaticà. Una és Teresa Forcades, líder d’un moviment polític partidista però aliada amb sobiranistes espanyoles la qual cosa complau als cardenals unionistes Antonio M. Rouco i Antonio Cañizares. L’altre és sor Lucia Caram, activista eclesial i cívica identificada amb les declaracions de l’episcopat català i que sintonitza amb el sobiranisme català.

2. Són dos casos diferents. Forcades serà aviat ex monja durant un parell d’anys. Caram manté el seu compromís de monja de la mateixa manera que l’arquebisbe màrtir Oscar Romero i el bisbe català claretià Pere Casaldàliga han mantingut el seu compromís sacerdotal. Romero, Casaldàliga i Caram comparteixen la fe en el Déu de Jesús, el compromís amb els més pobres, el ser objecte del joc brut i d’amenaces de mort per part dels sectors ultradretans, la incomprensió vaticana.

3. L’arquebisbe Óscar Romero fou assassinat d’un tret al cor disparat per un paramilitar a mitja tarda del 24 de març de 1980 mentre celebrava missa a la capella de l’hospital de la Divina Providència del Salvador . Ara, aquest 23 de maig, serà beatificat gràcies a l’impuls del papa Francesc.

4. Un amic de Romero, Casaldàliga, bisbe emèrit de Sao Félix do Araguaia al Brasil, ha dit de l’arquebisbe assassinat: “Romero és un símbol de bisbe que fa l’opció real per els pobres. Es va enfrontar amb les oligarquies, la dictadura militar i l’imperi. Va viure una vida pastoral íntegra, conseqüent, arriscada. Fou amenaçat constantment. Deia que els pobres estan més amenaçats, i que una Església que visqués aquestes circumstàncies sense ser màrtir seria una Església infidel”.

5. Tres dies abans de la mort de Romero, 21 de març, el jesuïta català Lluís Espinal fou segrestat, torturat i assassinat a Bolívia també per paramilitars. El seu cos fou trobat entre escombraries. El papa Francesc visitarà aquest lloc en la tarda del proper 8 de juliol durant el seu viatge a Bolívia.

6. El papa Francesc no pot censurar a cap monja, tampoc a la seva compatriota sor Lucia, compromesa amb els valors de l’Evangeli. Francesc va pronunciar el passat 17 de maig unes paraules aplicables a Lucia Caram. Fou a la homilia de la canonització de quatre monges: dues palestines, una italiana, una francesa. El Papa al referir-se a la monja francesa va dir: “Aquest és el secret dels sants: mantenir-se en Crist, units a Ell com el sarment al cep per donar molt de fruit. Aquest fruit és l’amor. Aquest amor brilla en el testimoni de la germana Jeanne Emilie de Villeneuve, que va dedicar la seva vida a Déu i als pobres, als malalts, als presoners, als explotats, convertint-se per a ells i per a tots en signe concret de l’amor misericordiós del Senyor”.

7. L’ultra catòlic Jorge Fernández Díaz, devot peregrí al sinistre Valle de los Caídos, es revolta contra la feina humanitària que unes monges realitzen a Manresa i a Catalunya. Aquest ministre funest i similars demostren cada dia que no entenen ni volen entendre el compromís evangèlic de sor Lucia i el seu llenguatge clar i català.

Comparteix aquesta entrada