Suport vaticà a les nacions petites convertides en estat

604

1. El Vaticà dona suport a les nacions petites que, també en el temps actual i globalitzat, aconsegueixen la seva independència i és converteixen en estat. Aquest és el cas de Bòsnia i Hercegovina. El papa Francesc visitarà la seva capital, Sarajevo, el proper 6 de juny. Serà el mateix dia en que el seu compatriota Lionel Messi jugarà la final catalano italiana, entre el Barça i la Juve, a Berlín.

2. Bòsnia i Hercegovina és un petit poble, d’aquests que Mariano Rajoy i altres com ell menyspreen perquè son més petits que Espanya. Bòsnia i Hercegovina té 3,8 milions d’habitants i és independent des de l’any 1992. Sarajevo, amb uns 305.000 habitants, té una llarga història de coexistència religiosa entre musulmans i cristians, tant ortodoxes com catòlics. El lema d’aquest viatge papal es “La pau sigui amb vosaltres”.

3. Ja Joan Pau II va visitar els dies 12 i 13 d’abril del 1993 Sarajevo. De fet el Papa Karol Wojtyla va tenir una significativa línia d’actuació de caràcter eclesial, cristià i cívic en política internacional. Va viatjar a tots els països que acabaven d’aconseguir la seva sobirania. Lituània, Letònia, Estònia, Eslovàquia, Eslovènia, República Txeca, Geòrgia, Ucraïna, Kazajstàn, Armènia, Azerbaiàn, Croàcia. Constitueix una actuació de la diplomacia vaticana que continuarà en el present i en el futur.

4. Podria fer-se un informe sobre el viatge papal a la independència. Segons Joan Pau II, la grandesa d’una nació no es basa en la seva força militar, ni el seu nombre d’habitants, ni en la seva extensió geogràfica. Aquestes són les seves paraules: “Hi ha valors que estan inscrits en la naturalesa de tot ser humà i que el cristianisme ha personalitzat i proclamat amb claredat. Sobre aquests valors es fonamenta l’autèntica grandesa d’una nació. Valors com la dignitat humana, l’honradesa moral i intel·lectual, la llibertat religiosa, la defensa de la família, l’acollida i el respecte per la vida, la solidaritat, la subsidiarietat, la participació, el respecte a les minories”.

5. Tota una lliçó de realisme, d’exigència ètica personal i col·lectiva, i de respecte a la voluntat i la llibertat dels pobles.

Comparteix aquesta entrada