El Consell Mundial de les Esglésies, informat del procés sobiranista

4

1. El Consell Mundial de les Esglésies està informat del procés sobiranista català gràcies al Centre Ecumènic de Catalunya que presideix el caputxí Joan Botam. N’informa “El Pregó”, revista quinzenal eclesial d’informació i opinió.

2. La junta directiva de l’entitat catalana ha enviat al Consell Mundial la documentació pertinent per explicar el sobiranisme català, democràtic i pacífic. S’incorpora documentació diversa: resolucions parlamentàries, adhesions associatives i personals, informe sobre les gestions dialogants realitzades des de Catalunya però que són infructuoses degut a la postura del Govern espanyol.

3. El Consell Mundial de les Esglésies va començar la seva singladura el 1948 a Amsterdam. Té la seu a Ginebra. El seu secretari general es Olav Fykse Tveit, luterà noruec. Aquesta entitat està integrada per cristians catòlics, ortodoxes, anglicans, protestants. Aplega 345 Esglésies i 500 milions de persones de 110 països. Els objectius del Consell Mundial de les Esglésies són enfortir una relació ecumènica entre les diverses confessions cristianes, promoure la justícia i la pau, i defensar els drets de les persones i dels pobles.

4. El Centre Ecumènic de Catalunya demostra amb aquesta acció el seu compromís eclesial, ecumènic, cívic, de país i universalista. Constitueix a la pràctica un pas més en la internacionalització del procés.

5. El caputxí Joan Botam s’ha referit en ocasions al procés sobiranista en termes positius i responsables. Té en compte la “Declaració universal dels drets humans” (ONU, 1948) i les aportacions del magisteri pontifici sobre la nació i la sobirania. Afirma: “Els catalans som lliures per decidir amb esperança i il·lusió sobre el futur del país”. També afirma: “L’estat espanyol, però, pretén decidir per nosaltres, els catalans. ¿Legítimament? ¡No! La llei que invoca, la Constitució, mai pot situar-se al dessobre de la voluntat sobirana del poble”. Conclou amb unes paraules de Salvador Espriu, tant citat allà i aquí, dirigides a Espanya: “Escolta, Sepharad: els homes no poden ser si no són lliures”.

Comparteix aquesta entrada