El Consell Mundial de les Esglésies, informat del procés sobiranista

286

1. El Consell Mundial de les Esglésies està informat del procés sobiranista català gràcies al Centre Ecumènic de Catalunya que presideix el caputxí Joan Botam. N’informa “El Pregó”, revista quinzenal eclesial d’informació i opinió.

2. La junta directiva de l’entitat catalana ha enviat al Consell Mundial la documentació pertinent per explicar el sobiranisme català, democràtic i pacífic. S’incorpora documentació diversa: resolucions parlamentàries, adhesions associatives i personals, informe sobre les gestions dialogants realitzades des de Catalunya però que són infructuoses degut a la postura del Govern espanyol.

3. El Consell Mundial de les Esglésies va començar la seva singladura el 1948 a Amsterdam. Té la seu a Ginebra. El seu secretari general es Olav Fykse Tveit, luterà noruec. Aquesta entitat està integrada per cristians catòlics, ortodoxes, anglicans, protestants. Aplega 345 Esglésies i 500 milions de persones de 110 països. Els objectius del Consell Mundial de les Esglésies són enfortir una relació ecumènica entre les diverses confessions cristianes, promoure la justícia i la pau, i defensar els drets de les persones i dels pobles.

4. El Centre Ecumènic de Catalunya demostra amb aquesta acció el seu compromís eclesial, ecumènic, cívic, de país i universalista. Constitueix a la pràctica un pas més en la internacionalització del procés.

5. El caputxí Joan Botam s’ha referit en ocasions al procés sobiranista en termes positius i responsables. Té en compte la “Declaració universal dels drets humans” (ONU, 1948) i les aportacions del magisteri pontifici sobre la nació i la sobirania. Afirma: “Els catalans som lliures per decidir amb esperança i il·lusió sobre el futur del país”. També afirma: “L’estat espanyol, però, pretén decidir per nosaltres, els catalans. ¿Legítimament? ¡No! La llei que invoca, la Constitució, mai pot situar-se al dessobre de la voluntat sobirana del poble”. Conclou amb unes paraules de Salvador Espriu, tant citat allà i aquí, dirigides a Espanya: “Escolta, Sepharad: els homes no poden ser si no són lliures”.

Comparteix aquesta entrada