Construïm de Duran per desconstruir la sobirania

482

El partit polític que impulsa l’encara dirigent d’Unió Democràtica de Catalunya no és exemple d’ètica política

1. La Vanguardia dona cobertura servicial a Construïm en el seu objectiu de convertir-se en partit polític amb voluntat de desconstruir el procés sobiranista democràtic i pacífic de Catalunya. El seu líder i principal ideòleg és Josep Anton Duran Lleida, malgrat que encara és dirigent d’Unió Democràtica de Catalunya. Escandalós.

2. El manifest fundacional “Som el que Construïm” porta 14 signatures. Duran no hi figura en un intent estèril de fer veure que ell és simple observador d’una operació ben vista per l’espanyolisme. Pot qualificar-se de cinisme el fet que Duran, que ho sap tot de Construïm, doni la benvinguda al manifest de Construïm fent-se el sorprès. El dia en que es publica aquest document, Duran escriu aquest tuït: “Per defunció d’un familiar porto un matí complex i no he llegit a fons l’article “Som el que Construïm” a La Vanguardia”. Tot s’hi val, també una defunció.

3. Un dels signants és Francesc Torralba, director de la càtedra Ethos d’ètica aplicada. És legítim preguntar a l’expert si és ètic que s’amagui expressament el nom de Duran en el manifest de Construïm quan tothom sap que ell n’és el líder i l’ideòleg. És legítim preguntar-li si és ètic que el dirigent d’un partit, en aquest cas Unió Democràtica, posi en marxa l’operatiu per crear un altre partit com Construïm. L’estratègia de Duran, encara que ell es faci el desentès, inclou la propera presentació d’un manifest amb un centenar d’adhesions. És legítim preguntar-li si és ètic que es faci la comèdia de que Duran no te res a veure amb Construïm. Les tres preguntes tenen una mateixa resposta. Construïm de Duran no és exemple d’ètica política.

4. Cal deixar clar un altre aspecte. El manifest indica que un dels fonaments de Construïm és “l’humanisme integral forjat en la cultura cristiana”. Això no és cap novetat. Els partits catalans (dirigents, militants, votants) beuen al llarg de la seva història, amb encerts i errors, de la cultura cristiana que forma part de les arrels de Catalunya.

5. Duran segueix els passos que fa anys va seguir Anton Cañellas quan es va separar d’Unió Democràtica per participar en una mena de Construïm que llavors fou UDCA (Unió Democràtica Centre Ampli). Cañellas i UDCA fracassaren. Ara l’objectiu de Duran amb Construïm és desconstruir el sobiranisme català. Per això Duran fa immensament feliç a ultra espanyolistes com José Bono. El dia de presentació del manifest de Construir, Bono elogiava en una entrevista radiofònica amb Mònica Terribas a ciutadans com Albert Rivera i Duran. Els tres (Bono, Duran, Rivera) comparteixen el mateix objectiu de desconstruir el procés sobiranista. ¡Si els demòcrata cristians i catalanistes Manuel Carrasco Formiguera i Miquel Coll Alentorn, assassinat i perseguit respectivament pel franquisme, aixequessin el cap!

Comparteix aquesta entrada