Cristianisme a Europa malgrat l’Església i l’anti religiositat

563

1. La fe cristiana configura Europa però els seus valors estan erosionats a causa dels errors de l’Església i d’una anti religiositat comprensible però demagògica. Aquesta és la temàtica tractada per l’escriptor portuguès Gabriel Magalhäes a la jornada sobre “Europa, retrobar l’ànima” organitzada per Qüestions de Vida Cristiana / Fundació Joan Maragall a Montserrat.

2. Les tesis de Magalhäes es basen en l’Evangeli de Jesús. Elements diversos es complementen encara que aparentment puguin semblar contradictoris. Segueixen algunes consideracions de l’escriptor portuguès. El desig de llibertat a Occident té arrels profundament cristianes. El cristianisme no és un projecte polític ni tampoc és sumís al poder. La justícia social, l’optimisme i el progrés són valors cristians. Els Evangelis defensen el valor de la decisió personal. Defensen la dona. El cristianisme, gràcies a les Benaurances de Jesús, dona consciència social als desheretats d’aquest món i així canvia l’historia d’Occident.

3. La dignitat humana -segons Magalhäes- és un valor cristià radical. Tothom te dignitat humana la qual cosa implica la presència de Déu en el ser humà: prostitutes, pobres, malalts, pecadors, marginats. Aquesta dignitat humana radical canvia totalment la visió de l’home. Se’n deriven els drets humans. La resurrecció és crucial. L’home és tant digne que no està destinat a morir.

4. El Déu de Jesús es Trinitat, recalca Magalhäes. El Déu cristià és Trinitat. Això vol dir que Déu és en essència diàleg i que la vida s’obra en una pluralitat de direccions. Podria dir-se que la democràcia i la divisió de poders són un desenvolupament del Déu Trinitat”.

5. Gabriel Magalhäes deixa constància que els valors cristians que històricament i també avui configuren Occident sofreixen erosió. S’erosionen perquè l’Església que ha de transmetre l’Evangeli no ha estat ni es sempre fidel a la seva missió. Aquests valors també s’erosionen a causa d’una anti religió que és comprensible degut a determinats comportaments dels creients encara que moltes vegades la anti religió és fruit del desconeixement, de la superficialitat, del ressentiment, de la demagògia.

Comparteix aquesta entrada