El Papa Francesc propugna la perifèria enlloc del centre

641

          El Papa Francesc propugna la perifèria enlloc del centre. Ho ratifica en una entrevista de “La Cárcova News”, revista feta per joves d’una barriada d’emergència argentina, la Vila La Cárcova. Li pregunten que vol dir quan parla tant de “perifèria”. Tot el que està relacionat amb la condició humana té perifèria. L’existència, la societat, el pensament, la política.

          Francesc contesta: “Quan parlo de perifèria parlo de límits. Normalment nosaltres ens movem en espais que d’alguna manera controlem. Aquest és el centre. Però a mesura que anem sortint del centre anem descobrint més coses. I quan mirem el centre des d’aquestes noves coses que descobrim, des de les nostres noves posicions, des d’aquesta perifèria, veiem que la realitat és diferent. Una cosa és veure la realitat des del centre i una altra cosa és veure-la des de l’últim lloc on vares arribar”.

          El Papa posa un exemple. “Europa, vista des del Madrid al segle XVI era una cosa, però quan Magallanes arriba a la fi del continent americà i mira Europa, des d’aquí entén una altra cosa. La realitat es veu millor des de la perifèria que des del centre. També la realitat d’una persona, de les perifèries existencials i fins i tot la realitat del pensament. Podeu tenir un pensament molt estructurat, però quan et confrontes amb algú que està fora d’aquest pensament d’alguna manera has de buscar les raons del teu, comences a discutir, t’enriqueixes des de la perifèria del pensament de l’altre”.

          I preguntat sobre l’Argentina en un any electoral, el Papa argentí suggereix tres idees: “Primer, cal una plataforma electoral clara i concreta. Que cadascú digui: nosaltres, si som govern, farem ‘això’. La plataforma electoral és molt sana i ajuda a la gent a veure el que pensa cadascú. Segon, honestedat en la presentació de la pròpia postura. Tercer, una campanya electoral de tipus gratuït, no finançada perquè en els finançaments de les campanyes electorals entren molts interessos que després et passen factura. Cal ser independents de qualsevol que pugui finançar una campanya electoral. És un ideal perquè sempre cal diners. Però, en tot cas, que el finançament sigui públic, transparent i net”.

          (Article publicat a www.tribuna.cat)

Fotografia de La Veu del País Valencià

Comparteix aquesta entrada