Reis inconstitucionals

480

1. Hi ha reis constitucionals (Felipe VI, Letizia) i reis inconstitucionals (savis d’Orient, segons l’Evangeli de Mateu). El periodista Antoni Batista escriu un tuit: “Els millors reis son els del pessebre. Bon Nadal”. Aquest bloguer comenta: “Els reis del pessebre eren i son inconstitucionals. Els guiaven i els guia un estel”.

2. Felipe VI i Letizia son de la majoria immensa a l’Estat espanyol que, al menys per edat, no ha aprovat amb el seu vot la Constitució (1978). Felipe VI (1968) tenia llavors 10 anys i Letizia (1972) tenia 6 anyets. El rei actual, com abans el seu pare Juan Carlos i abans el dictador Francisco Franco, surt per televisió aquests dies de Nadal sense rèplica possible. La majoria de diaris el tracten de manera versallesca, malgrat els greus problemes econòmics dels seus familiars. I aquella llunyana Constitució del 1978 és la que en el segle XXI impedeix que un poble com Catalunya pugui exercir el seu dret a votar sobre el seu futur i la seva relació amb un poble com Espanya. Aquella Constitució és la que avui permet que el president d’un país, Artur Mas, pugui ser imputat per posar les urnes als col.legis electorals de manera democràtica i pacífica.

3. Aquests dies també és llegeix, medita i prega el passatge evangèlic del naixement de Jesús. L’Evangeli de Mateu parla simplement de “savis d’Orient” sense especificar el seu nom ni el seu nombre. Llegendes posteriors han dit que eren tres i han posat nom als que qualifiquen de reis o mags. Més enllà de llegendes i tradicions pietoses queda la realitat expressada per Mateu i les primeres comunitats cristianes.

4. Val la pena reseguir el relat evangèlic. Els savis o reis d’Orient tenen la intel•ligència, saviesa i sensibilitat de deixar-se guiar per l’estrella de les nits estelades. Passen per Jerusalem però no es deixen entabanar per un altre rei, Herodes, que veu com el seu poder trontolla. L’estel de la llibertat guia als savis d’Orient al lloc on viu la gent senzilla, sense recursos, amb dificultats, sense treball, amb feina mal pagada. Allà on la Constitució s’incompleix sistemàticament i les autoritats no posen el crit al cel. Mateu explica referint-se als savis: “L’estrella que havien vist sortir a l’Orient comença a avançar davant d’ells, fins que s’aturà damunt el lloc on era l’infant. L’alegria que tingueren en veure l’estrella va ser immensa. Van entrar a la casa, veieren el nen amb Maria, la seva mare i li oferiren presents: or, ensens i mirra”.

5. ¿Con reacciona el poder establert davant l’estel de la llibertat i de la solidaritat? El poder establert utilitza tot el seu entramat judicial, policial, mediàtic, financer i corrupte més fosc. Explica Mateu: “Quan Herodes es veié burlat pels savis, es va enfurismar, i ordenà que a Betlem i a la seva rodalia matessin tots els nens de dos anys en avall”. Herodes va morir temps després. L’estel brilla avui més que mai en la nit estelada. El missatge humà i diví, alliberador i solidari, de Jesús continua vigent i vivent.

Comparteix aquesta entrada