Vaticà i Catalunya, novembre’ 2014

306

1. Els catalans que consideren que Catalunya és un poble, ¿hi ha algun català que digui que no ho és?, han de sentir-se moralment enfortits per les paraules del papa Francesc al Parlament europeu (veure foto). El discurs papal fou pronunciat el 25 de novembre, dues setmanes després del 9N.

2. El discurs del Papa no ha estat destacat pels mitjans de comunicació unionistes afins al sobiranisme espanyol i contraris al sobiranisme català. Significatiu.

3. Francesc, com a cristià i des de la perspectiva vaticana, defensa la realitat dels pobles en la Unió Europea dels 28 Estats actuals i en constant procés d’ampliació. Francesc recorda a Joan Pau II: “S’està complint el desig de que Europa, donant-se sobiranament institucions lliures, pugui un dia ampliar-se a les dimensions que li han donat la geografia i encara més la història”. També recorda la ferma convicció dels pares fundadors de la UE a favor “de la pau i la comunió entre tots els pobles del continent”. Francesc apel.la a “vetllar per la fragilitat de les persones i dels pobles”.

4. El papa Francesc afirma que “Europa és una família de pobles”. Exposa als eurodiputats “l’exigència de fer-se càrrec de mantenir viva la democràcia, la democràcia dels pobles d’Europa”. Indica que “mantenir viva la democràcia a Europa exigeix evitar tantes ‘maneres globalitzants’ de diluir la realitat”. El Papa catòlic demostra que catolicisme, universalisme i identitat són conceptes i realitats que s’impliquen mútuament. Diu: “Ser conscients de la pròpia identitat és necessari també per dialogar de manera propositiva amb els Estats que han sol•licitat entrar a formar part de la Unió en el futur (…) La consciència de la pròpia identitat és indispensable en les relacions amb els altres països veïns”.

5. El sobiranisme català, especialment els catòlics catalans sobiranistes, pot legítimament reforçar la seva postura a partir d’aquesta exposició del Papa. ¿Per què? Perquè els pobles, com Catalunya, necessiten disposar d’un Estat propi o seran fràgils en la globalització del segle XXI. El sobiranisme és avui el plantejament catalanista que supera el nacionalisme.

Fotografia de Palazzo Chigi

Comparteix aquesta entrada