Preguntes d’ètica periodística a Lluis Foix sobre el cas Pujol

791

     “Pujol y el control de la palabra” és un article breu que Lluis Foix ha escrit a “El Ciervo” i que transcriu en la seva web. Del que escriu l’il•lustre tertulià de ràdio i televisió i antic director de “La Vanguardia” destaquen dos punts que afecten a l’ètica periodística.

     Foix escriu: “Pujol controlaba los medios de comunicación. La revista El Ciervo tiene el privilegio de que nunca se dobló a sus presiones. Me consta por lo que me decía Lorenzo Gomis en plena hegemonía pujolista”.

     També escriu: “En un verano de los años 90 le comenté que corría por Barcelona que su hijo Jordi cobraba comisiones. Me lo razonó y me dijo que todo el mundo lo hacía, pero que su hijo lo hacía mucho mejor, más rápido y con mejores resultados”.

     Preguntes a Lluís Foix per si llegeix aquest post i vol contestar-les.

1. ¿Quins mitjans de comunicació controlava Pujol?

2. La Vanguardia dirigida per Foix o altres directors ¿va cedir a les pressions de Pujol o mai es va doblegar com El Ciervo?

3. ¿Hi havia durant el pujolisme altres poders polítics i econòmics a Catalunya i a Espanya que pressionessin els mitjans de comunicació? ¿L’Ajuntament de Barcelona? ¿El Govern espanyol? ¿La Caixa? ¿El Banc de Sabadell? ¿L’Opus Dei? ¿Els Legionarios de Cristo? ¿Foment?

4. Ara que Pujol està fora de joc, ¿S’han acabat les pressions als mitjans de comunicació? ¿Es continua pressionant? ¿Qui ho fa actualment?

5 ¿Hi ha hagut pressions per canviar recentment i en un mateix període de temps els directors de diaris com El Mundo, El Pais i La Vanguardia?.

6. ¿Li consta que algú hagi pressionat perquè a aquest humil responsable d’In saecula saeculorum li hagin censurat tres posts a l’edició digital de La Vanguardia?

7. I sobre els filfs de Pujol, ¿Va denunciar Lluís Foix en cròniques del diari el que diu que li va dir el llavors president de la Generalitat? ¿Va callar? ¿Ho va denunciar al jutge? ¿Si? ¿no? ¿Per que sí o per qué no?

Comparteix aquesta entrada