El perdó segons Quim Monzó i Jesús de Natzaret

774

1. Quim Monzó escriu una de les seves columnes sobre el poder del perdó. Però hi ha concepcions diverses sobre el que implica demanar perdó i perdonar.

2. El magistral escriptor escriu: “Demanar perdó és fàcil i a més surt de franc (…) És un dels avantatges de certes religions. Et penedeixes del mal que has fet –sigui sincerament o només de boca- i avall, que fa baixada (…) Sempre que algú demana perdó passa el mateix: consideren que amb aquest gest ja fan prou però el mal no l’esborra ningú”.

3. Hi ha una realitat que no és com l’exposada en aquesta columna periodística. El culte Monzó coneixerà episodis de l’Evangeli que són molt didàctics i entenedors. Com el de la dona adúltera (Joan 8, 1-11). Els mestres de la llei i els fariseus pregunten a Jesús: “Moisès en la llei ens ordenà d’apedregar aquestes dones. ¿I tu que hi dius?”. Jesús va veure que ningú apedregava a la dona perquè ells tampoc es sentien lliures de pecat. I va dir a la dona: “Jo tampoc et condemno. Ves-te’n, i d’ara endavant no pequis més”.

4. Un altre episodi evangèlic (Lluc 19, 1-9) és molt significatiu ara i aquí, i potser per això el marista Lluís Serra Llansana n’ha escrit un article al setmanari “Catalunya cristiana”. Zaqueu es cap de publicans i ric. La gent el considera un pecador. Zaqueu cerca a Jesús i Jesús entra a casa seva. Zaqueu li diu: “Senyor, dono als pobres la meitat dels meus béns, i als qui he exigit més diners del compte, els en restitueixo quatre vegades més”. Jesús li contesta: “Avui ha entrat la salvació en aquesta casa; perquè també aquest home es fill d’Abraham. El Fill de l’home ha vingut a buscar i salvar allò que s’havia perdut”.

5. Pot afegir-se un element més (Mateu 18, 21-22). “Pere pregunta a Jesús: Senyor, ¿quantes vegades hauré de perdonar al meu germà les ofenses que em faci? ¿Set vegades? Jesús li respon: “No et dic set vegades, sinó setanta vegades set”. El teòleg i biblista Josep Rius-Camps comenta en el citat “Catalunya cristiana”: “Pere pretén posar límits al perdó (fins set vegades). Jesús es taxatiu: No et dic fins set vegades, sinó fins setanta vegades set vegades. El perdó no te límits.

6. Les paraules de Jesús són profundament humanes. També revolucionaries. Tenen dimensió infinita, sense límits. El perdó autèntic, humà, radical i revolucionari implica no pecar més i restituir en justícia els bens als altres. El perdó cristià no té res a veure amb “l’avall que fa baixada” a que es refereix en Monzó.

Post publicat a www.catalunyareligio.cat

Fotografia de Salvador Altimir

Comparteix aquesta entrada