Czestochowa/Polonia i Montserrat/Catalunya

455

1. El papa Joan Pau II va relacionar Czestochowa de Polònia amb Montserrat de Catalunya.

2. “Joan Pau II, poques setmanes després de la seva elecció a la Seu de Pere, saludant un grup de monjos, va relacionar Montserrat amb Czestochowa, tant en la seva dimensió religiosa com en la seva dimensió patriòtica. Arribà en peregrinació al nostre santuari el 7 de novembre del 1982, amb una climatologia molt dolenta. Va afirmar que Montserrat figura en la sèrie de santuaris que són signes de Déu en la seva irrupció en la història humana”. Són paraules textuals de l’abat Josep M. Soler en l’homilia del passat 27 d’abril, reproduïdes en el últim número, el 248, de Qüestions de Vida Cristiana.

3. Aquell 27 d’abril coincidiren la solemnitat de la Mare de Déu de Montserrat i la canonització de Joan XXIII i Joan Pau II. Tots dos han estat pelegrins de Montserrat. Joan XXIII, abans de ser elegit Papa i essent patriarca de Venècia, va ser al monestir el 27 i el 28 de juliol del 1954. El patriarca Angelo Giuseppe Roncalli escrigué en el seu diari: “Vaig poder adonar-me de la importància d’aquest monestir, obra admirable a la vista, lloc de pregària, d’estudi, d’art”.

4. L’abat Soler, amb les seves habituals finor i fermesa, recalca l’oportunitat d’aquestes consideracions en el moment que viu Catalunya. “Encomanem a la Mare de Déu de Montserrat –diu- el nostre present i el nostre futur com a poble, li demanem que ens ajudi segons els principis de la justícia i dels drets de les persones i dels pobles, amb respecte envers tothom”.

5. L’homilia de l’abat és una de les aportacions en el número 248 de Qüestions, monogràfic dedicat al papa Francesc. Sobre la seva figura, paraules i actuacions escriuen Gabriel Armengual, Francesc Torralba, el bisbe SebastiàTaltavull, Mònica Terribas. També la teòloga americana Mary Hunt que parla d’allò que la preocupa del nou papat i para esment en les contradiccions del seu missatge.

Post publicat a www.catalunyareligio.cat

Comparteix aquesta entrada