Un bisbe espanyolista monolingüe a València

739

1. El nou arquebisbe de la València plural i plurilingüe, corrupta i festiva, el cardenal Antonio Cañizares, és un espanyolista monolingüe.

2. Cañizares ha escrit una carta als seus nous diocesans. Menciona quatre vegades a “Jesucrist”, 14 a “l’Evangeli” i 20 a “Espanya”. Vint

3. Heus aquí, en versió original, algunes afirmacions de Cañizares sobre “nuestra querida España”. “Allí donde he estado me he considerado valenciano e inseparablemente español (…) Manifiesto mi amor por el proyecto común, grande y noble, que compartimos quienes formamos históricamente esta España tan nuestra y tan de todos (…) Vuelvo a Valencia, vuelvo a España y llevo conmigo una gran preocupación: España misma. Quiero a Valencia, como quiero, por eso mismo, a España y me duele, como a tantos, España”.

4. Si algún bisbe català digués de Catalunya el que Cañizares diu d’Espanya seria crucificat. Seria acusat de nacionalista exacerbat per La Razón, on el cardenal col•labora, El Mundo, l’ABC i similars.

5. L’espanyolista Cañizares es monolingüe. Evidentment castellà. Així és malgrat que va néixer a la localitat valenciana d’Utiel fa quasi 70 anys. Però en deu dècades no s’ha dignat conèixer el valencià/català. Ho reconeix en la carta que ha escrit: “Me es familiar su dulce y propia lengua valenciana aunque por ahora no la hable, pero que espero me enseñéis vosotros a hablarla bien y pronto”.

6. També el seu predecessor, el tan elogiat Carlos Osoro, nascut el 1945 a Castañeda (Cantabria) va dir que aprendria i utilitzaria el valencià. Però no ho ha fet. Josep Miquel Bausset, monjo de Montserrat, en una carta obert, a publicada a www.catalunyareligio.cat, diu al cardenal Cañizares: “En les seues primeres declaracions, i pel que fa a la nostra llengua, ja ha dit que ‘espero que me enseñéis a hablarla bien y pronto’. L’arquebisbe Osoro, ara a Madrid, també va tindre aquesta intenció, però es va quedar només en això”.

Post publicat a www.catalunyareligio.cat

Comparteix aquesta entrada