L’espanyol Salvador Illa (PSOE) es contrari a la independència de Catalunya però es president de la Generalitat gràcies a ERC que es presenta com partit independentista. Aquest suport grinyola. Illa defensa l’aplicació del 155 que pretén polvoritzar les institucions nacionals de Catalunya i convertir-les en un antiquat regionalisme provincial espanyol. Illa és contrari al dret d’autodeterminació i alhora diu que està a favor dels valors de l’humanisme cristià. Un engany. L’humanisme cristià avala l’autodeterminació dels pobles com Catalunya… digui el que digui Illa a Poblet, a Montserrat… o al Valle de los Caidos.
2.- L’aval eclesial, doctrinal, cívic, polític és evident en la postura de l’episcopat català que manifesta: “L’Església vol ser ferment de justícia, fraternitat, comunió i s’ofereix per ajudar en aquest servei en bé del nostre poble”. Aquestes paraules sintonitzen en una nota dels bisbes catalans (11 maig 2017) que insten a fomentar “la cultura del diàleg”, que declaren que ”ens sentim hereus de la llarga tradició dels nostres predecessors, que els portà a afirmar la realitat nacional de Catalunya”, i que manifesten la conveniència de que siguin “escoltades les legítimes aspiracions del poble català”.
3.- Els bisbes apel·len a la superior autoritat ètica del “Compendi de Doctrina Social de l’Església”. El seu punt 157 afirma que “el camp dels drets de l’home s’ha estès als drets dels pobles i de les nacions (…) ja que el que és veritat per a l’home ho és també per als pobles”. Son paraules i arguments que el Papa Joan Pau II exposa en la seva Carta en ocasió del 50è aniversari de l’inici de la Segona Guerra Mundial. El Magisteri afirma que “la pau es fonamenta no tant sols en el respecte del drets de l’home, sinó també en el respecte dels drets dels pobles, en particular el dret a la independència”. El Magisteri recorda que el dret internacional “es fonamenta en el principi de l’igual respecte dels Estats, del dret a l’autodeterminació de cada poble i de la lliure cooperació amb vista al superior bé comú superior de la humanitat”.
4.– L’episcopat català assumeix i recorda unes paraules de Joan Pau II (Discurs al Cos Diplomàtic, 9 de gener de 1988): “La pau es fonamenta no només en el respecte dels drets l’home, sinó també en el dels drets dels pobles, particularment el dret a la independència”.
5.- Pregunta. Salvador Illa que diu que defensa els valors de l’humanisme cristià… ¿està d’acord que els valors de l’humanisme cristià sobre els drets de les persones i els pobles inclouen el dret d’autodeterminació segons Joan Pau II, l’episcopat català i el Compendi de la doctrina social de l’Església? O, al contrari, ¿continua sent partidari de que els catalans, siguin cristians o no, que actuen segons aquests valors de l’humanisme cristià siguin menystinguts, perseguits, detinguts, engarjolats i forçats a l’exili?