Desmond Tutu, Nobel de la Pau: “Deixin votar els catalans”

444

Desmond Tutu (1931-2021), arquebisbe anglicà i Nobel de la Pau (1984), també va rebre el Premi Internacional Catalunya (maig 2014) concedit per la Generalitat de Catalunya per “la seva vigorosa i constant lluita per la justícia social i la millora de les condicions dels oprimits, des d’una integritat, un coratge i una capacitat excepcionals”.

2.- El Desmond Tutu clandestí, el lluitador pacifista contra l’apartheid, el que ve uns dies a Barcelona és el mateix Desmond Tutu que amb nombroses personalitats internacionals signa el manifest “Deixin votar els catalans” (novembre 2014)

3.- El manifest “Deixin votar els catalans” diu: ““Una gran majoria de catalans han expressat repetidament i de diverses maneres el desig d’exercir el dret democràtic a votar sobre el seu futur polític. Aquesta exigència ferma de votar es el resultat d’una llarga sèrie de desavinences entre els governs de Catalunya i d’Espanya sobre el grau d’autonomia cultural, política i financera de què haurien de gaudir els catalans, malgrat els diversos intents que hi ha hagut d’arribar a una solució acceptable. Tal i com mostren els precedents quebequès i escocès, la millor forma de resoldre les disputes internes legítimes és emprar les eines de la democràcia. Evitar que els catalans votin sembla contradir els principis que inspiren les societat democràtiques. Així doncs, fem una crida al govern espanyol i a les seves institucions, així com als seus homònims catalans, a treballar conjuntament perquè la ciutadania de Catalunya pugui votar sobre el seu futur polític i que es negociï de bona fe en base al resultat”.

4.- Si aquest fet no es recorda des de Catalunya ¿qui ho farà? ¿Pedro Sánchez? ¿Pablo Casado? ¿Felipe VI? ¿Juan Carlos I? Carles Puigdemont, president català a l’exili i eurodiputat lliure a la Unió Europea el recorda. “Descansi en pau Desmond Tutu. La seva paraula va ser més poderosa que les sarmes. I va obrir camins que semblaven impossibles de recórrer. Va donar esperança a milions de persones en moments tenebrosos”

Comparteix aquesta entrada