Nefastus Tribunal Supremo contra l’honorable Quim Torra

704

El Tribunal Suprem d’Espanya, desprestigiat internacionalment, multa a Quim Torra, honorable president de Catalunya, per haver parlat del “nefast 155” durant la campanya electoral. Ara que s’ha acabat la campanya ja es pot parlar del nefast 155 i del nefast TS

1. “NEFAST -A. 1/ Que ha estat marcat per esdeveniments funestos, tràgics. Un dia nefast, 2/ Funest. Un home nefast. Una cosa nefasta” (Diccionari de la Llengua Catalana). “NEFASTO, TA.  Del latín: NEFASTUS. 1/ Dicho de un dia o de cualquier otra división del tiempo: triste, funesto, ominoso. 2/ Dicho de una persona o de una cosa: desgraciada o detestables. Nefasto gobernante. Nefasto matrimonio (Diccionario de la Lengua Española).

2. “Nefast” procedeix del llatí “nefastus”. Aquesta paraula està formada de “ne” (no) i “fastus”, dia en que es pot administrar justícia. En el calendari romà es denominaven “dies fasti” (dies fastos) aquells en que era permès fer justícia i ocupar-se dels negocis públics. Els “dies nefasti” eren els que no es permetia fer negocis públics, o eren dies de dol, o quan en rememorava algun esdeveniment desagradable.

3. ¿Què hauria succeït si el president Torra hagués emprat sinònims com atziac, infaust, fatal, desventurat, infortunat, desgraciat? Tot indica que també hagués estat sancionat. ¿Hauria multat el Tribunal Supremo al president Torra si hagués elogiat el 155 emprant antònims a nefast com venturoso 155, bienaventurado, próspero, dichoso, feliz, fausto, acertado, apropiadao, adecuado, conveniente, oportuno, pertinente, extraordinario, excelente, estupendo, espléndido, soberbio, muy bueno, grandioso…? El president Torra, encara que el  TS no te la sensibilitat democràtica de tractar-lo com president, ha manifestat que no pagarà cap multa. I és que la Declaració Universal dels Drets Humans preval sobre la mateixa Constitució espanyola segons, fins i tot, els seus articles 10.2 i 96.1

Comparteix aquesta entrada