Transfiguració de Jesús i condició humana

607

L’Evangeli del segon diumenge de Quaresma tracta sobre la transfiguració de Jesús en el context de la seva vida i de la seva mort.

1.Transfiguració sona a quelcom màgic, mític, simbòlic, poètic. ¿I si es sobretot una paraula que vol expressar amb especial intensitat la realitat de la condició humana, la vida quotidiana, el viure i el morir? ¿Qui no s’ha sentit alguna vegada transformat o transfigurat en la seva intimitat profunda amb motiu d’alguna experiència feliç o dolorosa, bondadosa o fracassada? ¿Qui no ha compartit  aquesta transfiguració personal i comunitària amb els altres?

2. Aquest relat evangèlic dibuixa un Jesús transfigurat, acompanyat pels seus  amics Pere, Jaume i Joan. Els elements de la narració (muntanya, soledat, vestits blancs resplendents, núvol…) no han de distorsionar el que li és nuclear. Jesús es fill de Déu i fill de la humanitat. Jesús ofereix esperança i proposa compromís quan  ensenya en el Parenostre que els humans podem o ens hem de dirigir a Déu com a Pare i tractar als altres com a germans.

3. Del núvol, signe de la presència de Déu, surt una veu que diu de Jesús: “Aquest és el meu Fill, el meu estimat, escolteu-lo”. Déu, misteriós i desconegut, mostra que la via per conèixer-lo i estimar-lo és escoltant i practicant el missatge de Jesús. Missatge alliberador, d’amor, esperança, perdó, compromís, solidaritat amb els altres.

4. Jesús es defineix a si mateix com el “Fill de l’Home”. Avui, segons els actuals paràmetres culturals,  es definiria com “Fill de l’home”, o “Fill de la dona”, o “Fill de la humanitat”.

5. El cristià creu en aquest Jesús ple de divinitat i d’humanitat. Qui intenta ser cristià te la convicció de que creure en Déu com a pare implica ser i actuar de manera humana. L’Evangeli de Jesús es plenament humà. L’Església, en quant es fidel al Déu de Jesús, assumeix i pràctica les Benaurances. La Doctrina Social de l’Església assumeix la Declaració Universal dels Drets Humans. Te cura dels qui pateixen, malalts, oblidats, marginats, presos, exiliats, perseguits. L’Església i els cristians s’han de comprometre en la promoció i en la defensa dels drets i de les llibertats de totes les persones i de tots els pobles.

6. La transfiguració de Jesús també ha de ser la nostra pròpia transfiguració personal i social. I cal pregar per tenir l’Esperit que tot ho anima.

 

 

 

Comparteix aquesta entrada