Coronavirus. Frivolitat reial i presidencial

457

El rei i el president espanyol en una Barcelona deserta blindada per les forces policials

1. “La xulesca batalla de Madrid” entorn el coronavirus és el títol d’un article de Lluís Foix, històric periodista vinculat a “La Vanguardia”; és a dir, a l’establishment mediàtic espanyol.

2. Comentaris sobre aquest títol. Primer: el terme “xulesca” mostra el baix nivell polític, ètic i dialèctic dels contendents espanyol i madrileny siguin d’esquerres, dretes i ultres. Segon: el terme “batalla” indueix a pensar que hi ha plantejada una guerra i que es fa una crida als experts guerrers que son els militars. Ai, mare meva! Tercer: el terme “Madrid” no és Espanya, ¿o sí?, i Espanya és un estat o, fins i tot, potser una nació com, per exemple, Catalunya. Fora intel·ligent que entre l’estat o nació espanyola i la nació catalana hi hagués una relació democràtica, lliure, solidària i respectuosa a la mútua sobirania.

2. El fet es que Madrid, capital d’Espanya, és una ciutat ultra vírica, confinada i en estat d’alarma. En aquesta situació, d’elevada perillositat, el rei Felipe VI i el president Pedro Sánchez, deixaren els seus palaus de la Zarzuela i la Moncloa i amb els seus amplis equips i milers de policies realitzaren una molt rara, innecesària i econòmicament costosa visita a Barcelona, capital de Catalunya, amb el risc d’estendre la pandèmia entre els catalans. Barcelona era una ciutat deserta blindada per les forces policials. Inmensament trist

3. Indiferència monàrquica i presidencial davant d’aquest risc? Frivolitat monàrquica i presidencial? Absolutisme monàrquic i presidencial? Com a mínim, mal exemple monàrquic i presidencial. I recollint el títol de la crònica original… “La xulesca batalla de Madrid” ¿tindrà aquest viatge reial i presidencial repercussions negatives de caràcter sanitari, econòmic i social a Catalunya? Caldrà evaluar-ho. Aquí ho deixo… com diria Gonzalo Boye, el magnífic advocat de Carles Puigdsemont, Quim Torra i altres dirigents independentistes demòcrates i pacífics…  exiliats, empresonats, perseguits pel règim espanyol.

 

Comparteix aquesta entrada