Juan Marsé. De charnego a pijo

450

Complicitat entre Juan Carlos i Juan Marsé en el premi Cervantes

Juan Marsé, bon novel·lista espanyol, ha mort (1933 / 2020). Experts en literatura i coneixedors del personatge ressalten que, a més de la seva obra, destaca per característiques polítiques contradictòries.

1. XARNEGO VICTIMISTA. Marsé es presenta com un treballador d’origen xarnego.  “Xarnego. Fill d’una persona catalana i d’una no catalana, dit despectivament. Immigrant castellanoparlant resident a Catalunya, dit despectivament” (Diccionari de la Llengua Catalana). Però el victimista escriptor espanyol esdevé un “pijo” més de la sofisticada gauche divine de la classista discoteca de Bocaccio a la Barcelona burgesa de la dècada dels setenta i vuitanta.  “Pijo:  Dicho de una persona: Que en su vestuario, modales, lenguaje, etc. manifiesta afectadamente gustos propios de una clase social adinerada” (Diccionario de la Lengua Española).

 2. COMPLICIDAD DE MARSÉ CON JUAN CARLOS. Marsé és un escriptor protegit i premiat per l’establishment que, sobretot en un règim polític com el monàrquic espanyol, és un sistema conservador i gens revolucionari. Rep, entre altres, dos premis de significació espanyolista. Un és el Planeta (1978), de la família franquista dels Lara. L’altre és el Miguel Cervantes (2008) que li és lliurat, amb complicitat de somriures i abraçades, per Juan Carlos I, rei avui implicat en foscos afers econòmics i de faldilles. L’escriptor podria haver fet una interessant novel.la sobre la família dels Borbons.

3. ANTICLERICAL SECTARI. El Marsé de la gauche divine i del Cervantes borbònic es presenta con un anticlerical ferotge. Oblida, o no vol tenir en compte, la participació de sacerdots i laics cristians en lluites  cíviques  i obreres en el cinturó roig de Barcelona, capital de Catalunya. Ciutats com Santa Coloma de Gramenet, l’Hospitalet de Lllbregat… Barris com el Clot, Horta, Sants, Guinardó… Pot ser, doncs, qualificat com anticlerical sectari.

4. BABEL NACIONALISTA ESPANYOL. Marsé es presenta com radical antinacionalista. ¿Ah sí? És una ficció. L’escriptor es tan nacionalista espanyol que és un dels signants i activistes del manifest lingüista del Forum Babel  (1996) integrat per espanyolistes, alguns procedents del falangisme i del franquisme, que veuen amb recel la cultura catalana. Babel es defensat per Ciudadanos avui en liquidació, pel PP en crisi, per sectors de Podemos (Ada Colau) i PSOE (Miquel Iceta) al servei d’un règim espanyol monàrquic, centralista i autoritari.

5. Juan Marsé, com diuen els que es consideren progres, “que la terra et sigui lleu”.

 

 

Comparteix aquesta entrada