Taula de diàleg sense reactivar els GAL  

429

La Taula de Diàleg entre els Governs d’Espanya i Catalunya, pactada inicialment pel PSOE i ER, és fins ara un fracàs.

La part catalana està legitimada a posar unes condicions mínimes i raonables al Govern PSOE /Podemos degut a la seva poca credibilitat dialogant.  El seu president, Pedro Sánchez, cerca el suport d’un partit en liquidació, espanyolista i de superdreta com Ciudadanos que no te inconvenient en pactar amb l’ultradreta de PP i els ultres de VOX.

1. La primera condició es la de posar fi immediata de la repressió (exiliats, presos i processats polítics catalans) per part de l’aparell governamental i polític espanyol.

2. La segona condició consisteix en que el Govern espanyol es comprometi a no reactivar mai el terrorisme d’estat dels GAL que es crearen en l’etapa governamental de Felipe González. ¿Oi Miquel Iceta, José Zaragoza, Eva Granados i companyia?

3. La tercera condició implica respectar els aspectes substancials de la Constitució, oblidats pels auto denominats constitucionalistes. Article 10.2: “Les normes relatives als drets fonamentals i a les llibertats que la Constitució reconeix s’interpretaran de conformitat amb la Declaració Universal de Drets Humans i els tractats i acords internacionals sobre les mateixes matèries ratificades per Espanya”. Article 96, 1: “Els tractats internacionals vàlidament celebrats, un cop publicades oficialment a Espanya formaran part del seu ordenament intern”. Aquesta Declaració i aquests tractats inclouen el respecte al dret d’autodeterminació que, per tant, ha de ser respectat, per la pròpia Constitució, pel rei, els tribunals, el govern, l’oposició, l’exercit, la policia, pels auto denominats constitucionalistes.

4, La quarta condició és la de que el Govern espanyol reconegui que, com a mínim, Catalunya, es una “nacionalitat”. L’article  2 de la Constitució parla explícitament  de “nacionalitats”. És evident que a Catalunya se li escau, com a mínim, la denominació de “nacionalitat” enlloc de qualificar-la de territori, regió, comunitat autònoma, autonomia…

5. La quinta condició es que el president Sánchez no s’atribuixi facultats d’“autoridad única competente”, com ha succeït en la crisi del coronavirus. El seu Govern bipartit, en canvi, que fins i tot ja no parla del federalisme espanyol que es un bluf, hauria d’actuar  respectant, també com a mínim, el constitucional estat de les autonomies, les seves competències i els seus recursos.

 

Comparteix aquesta entrada