Veritat i mentides en política i periodisme

543

1. Política, periodisme, mentides, veritat. ¿Que és la veritat?. La política i el periodisme que fan ostentació de la veritat en exclusiva corren el risc d’esdevenir dogmàtics i absolutistes. Els seus resultats són molt lamentables per la convivència, la llibertat, el respecte als altres, sobretot als discrepants.

2. L’equidistant governador Pilat va preguntar a Jesús: “Què és la veritat?” (Joan 18, 38). La resposta del condemnat pel covard governador imperial fou el silenci. Què és la veritat? Podria dir-se  com Hamlet quan parla del ser i del no ser: “Aquesta és la qüestió”. Ramon de Campoamlor escriu: “Y es que en el mundo traidor / nada hay verdad ni mentira: / todo es según el color / del cristal con que se mira”. Salvador Espriu, a “Primera història d’Esther, posa en boca de l’Altíssim: “Penseu que el mirall de la veritat s’esmicolà a l’origen en fragments petitíssims, i cada un dels trossos recull tanmateix una engruna d’autèntica llum”.

Segueixen quatre casos…

3. El PSOE es defineix com partit polític federal i republicà. El PSOE no federa res, defensa la monarquia, es nega a investigar el cas Corina/Juan Carlos. Quina és la veritat?

4. Els partits espanyols defensen la sobirania d’Espanya i neguen ser partits nacionalistes. Els partits espanyols acusen als partits catalans partidaris de la sobirania de Catalunya de ser portadors del virus nacionalista letal. Quina és la veritat?

5. Hi ha dirigents polítics catalans que estan en diversos països europeus o en presons espanyoles. Una premsa els considera exiliats i presos polítics. Una altra premsa els desqualifica com polítics presos i fugats. Quina es la veritat?. Curiosos fugats que tothom sap on estan, fins i tot treballen a l’europarlament, i viuen lliures a l’Europa. Quina és la veritat?

6. El sistema judicial espanyol (Tribunal Suprem, Tribunal Constitucional…) es modèlic i es basa en la separació de poders. El sistema judicial espanyol te encara profundes arrels franquistes, i està desprestigiat a Espanya i a Europa. Quina es la veritat?

 

Comparteix aquesta entrada