Propera Taula bilateral a Waterloo, Lledoners o Europarlament  

213

La propera reunió de la Taula bilateral entre els Governs de Pedro Sánchez (PSOE / Podemos) i Quim Torra (JxCat / ERC) hauria de ser a Waterloo, o Lledoners, o l’Europarlament.

1. Celebrar una reunió de la Taula bilateral a Waterloo (Bèlgica), Lledoners  o l’Europarlament seria un gest radicalment democràtic i pacificador dels negociadors. Reunir-se en un d’aquests escenaris no contradiu l’acord de creació de la Taula. Al contrari, acceptar la realitat contribueix a la resolució del conflicte polític. La realitat dels fets es que el sobiranisme català democràtic i pacífic te exiliats a Waterloo i presos a Lledoners. També podrien reunir-se a l’Europarlament. Al cap i a la fi, Espanya i Catalunya formen part de la Unió Europea.

2. Els negociadors espanyols i catalans haurien d’equilibrar les dues parts de la Taula. A una banda hi ha el Govern espanyol amb polítics impulsors del 155 repressor contra Catalunya. A l’altra banda hi ha el Govern català amb exiliats, presos i perseguits polítics. Negociar en aquesta situació és molt difícil.

3. El Govern espanyol hauria de prendre el compromís públic de renunciar a l’aplicació del 155 i de la repressió. Al cap i a l fi, aquesta es la postura defensada abans de ser ministre pel sociòleg Manuel Castells que reconeixia la majoria del sobiranisme català i els embats repressius continus de que és objecte (article “Estat plurinacional”, publicar el passat 12 de desembre a “La Vanguardia”). Fora lamentable que Castells abandonès els seus principis democràtics a canvi d’una cartera ministerial. El Govern català ja ha deixat clar nombroses vegades que el seu objectiu de sobirania / independència només passa per les vies pacífica i democràtica.

4. L’unionisme espanyolista i el sobiranisme català no s’imposen per les armes ni per cap tipus de violència. Les urnes son decisives i el seu veredicte ha de ser respectat. No s’ha d’exigir un 70-80 % dels vots al sobiranisme català i només un 30-20%  de vots a l’unionisme espanyol, Ni al revés. Un 70-80 % dels vots a l’unionisme i un  30-20% al sobiranisme.

5. Una altra qüestió es necessàri aclarir des del primer moment. L’actual Govern espanyol ha d’explicar si comparteix o no la interpretació reaccionària que PP, Vox i Cs fan de la Constitució. Ha d’aclarir si accepta una altra interpretació i aplicació de la lletra i l’esperit del text constitucional. La que te en compte que la Constitució (articles. 10.2 i 96.1) estableix el deure ser interpretada i aplicada segons la Declaració Universal dels Drets Humans i els tractats internacionals que reconeix el dret de l’autodeterminació dels pobles. La part catalana, en aquesta línia, vol que es respectin els drets i les llibertats de totes les persones i de tots els pobles.

 

 

Comparteix aquesta entrada