El Barça/Madrid internacionalitza el conflicte Catalunya/Espanya

251

Messi, el milllor jugador del món, amb les quatre barres de la bandera catalana

El Futbol Club Barcelona i el Real Madrid representen Catalunya i Espanya, per sobre dels altres equips. El Barça/Madrid del 18 de desembre és un esdeveniment  esportiu i cívic que avui, amb exiliats i presos polítics perseguits i sentenciats, internacionalitza el conflicte Catalunya/Espanya.

1. POBLE CATALÀ I RÈGIM ESPANYOL. El conflicte te arrels històriques. Algunes pinzellades… El Barça és fundat el 29 novembre 1899 pel suís Hans Gamper i sempre ha estat vinculat al poble, la catalanitat i la democràcia. El Real Madrid fou fundat el 6 de març del 1902 i sempre ha estat vinculat al règim espanyol.

2. XIULADA A LA MARXA REIAL. La identificació del Barça amb Catalunya es fa palès en la xiulada a la Marxa Reial  interpretada el 1925 al camp de Les Corts. L’incident fou respost per la dictadura militar de Miguel Primo de Rivera amb el tancament de Les Corts durant sis mesos i la dimissió del president Gamper que fou “convidat” a abandonar el país.

3. PRESIDENT AFUSELLAT. osep Suñol i Garriga, president del Barça (diputat cl Congrés i president del RACC), fou afusellat el 6 d’agost del 1936 sense cap procés per les tropes franquistes en una emboscada a la Serra de Guadarrama.

4. BOMBARDEJOS FRANQUISTES. L’aviació italiana, que donava suport a les tropes franquistes, va realitzar el 18 de març del 1938 un dels seus bombardejos sobre la ciutat de Barcelona. Una bomba va esfondrà l’estatge social del club, al carrer Consell de Cent. El conserge Josep Cubells, que era a l’entitat i se salvà de l’atac, va vetllar per salvaguardar el material i la documentació que va poder recuperar de les restes de l’edifici.

5. ESPANYOLITZACIÓ DEL CLUB. Després de la victòria franquista, els nous rectors del club imposats per la dictadura a partir del 1940 espanyolitzaren els estaments del club, eliminaren tota connotació catalana, canviaren el nom original de Football Club Barcelona pel de Club de Futbol Barcelona, modificaren l’escut suprimint les quatre barres de la bandera catalana per la rojigualda espanyola.

6. EL BARÇA MES QUE UN CLUB. Serà durant el període presidencial (1968-69) de Narcís de Carrera que comença a definir-se el Barça com a “més que un club”. I es que durant els quaranta anys de dictadura, el Barça va esdevenir un dels simbiosi de la catalanitat i de la lluita antifranquista.

7. TSUNAMI DEMOCRÀTIC, REIVINDICATIU I PACÍFIC. Ara arriba el partit del Barça/Madrid dimecres, 18 de desembre. S’havia d’haver jugat el passat 26 d’octubre, poc després d’haver-se conegut es sentencies contra els presos polítics catalans. La Lliga espanyola de futbol va ajornar-lo per por de la reacció a la sentència del Tribunal Suprem. I el tsunami democràtic planteja una mobilització amb accions a realitzar amb motiu d’aquest partit.  El Tsunami deixa constància que el partit es juga en un moment polític, judicial i repressiu excepcional, amb exiliats i presos polítics. Aposta pel “sit and talk”, seure i parlar, sobre llibertats, drets fonamentals, autodeterminació de Catalunya. I demana a tothom el  compromís de “comportar-se de manera pacifica, segons les directrius de no violència”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comparteix aquesta entrada