La gran trampa de Pedro Sánchez i l’unionisme sobre la Constitución

471

El president Pedro Sánchez i l’unionisme espanyolista (PSOE, PP, C’s, Vox, institucions de l’estat) mantenen la seva gran trampa sobre la Constitución espanyola.

1. Una trampa és un parany, una cosa enginyada per enganyar. L’engany del règim monàrquic espanyol consisteix en defensar que en política tot és possible i negociable dins el marc constitucional. Per tant, els drets i les llibertats dels pobles, com l’autodeterminació de Catalunya, son llençats a la foguera infernal. L’unionisme espanyolista, però, transgredeix la seva pròpia Constitución.

2. El text constitucional (1978), “que nos hemos dado entre todos” segons el tòpic que utilitzen, té un article clau que es sistemàticament oblidat i transgredit per l’espanyolisme. L’article 10.2 estableix: “Les normes relatives als drets fonamentals i a les llibertats que la Constitución reconeix s’interpretaran de conformitat amb la Declaració Universal de Drets Humans, i els tractats i els acords  internacionals sobre aquestes matèries ratificades per Espanya”. La  Declaració i els tractats mencionats inclouen el dret d’autodeterminació.

3. La Declaració Universal de Drets Humans fou aprovada i proclamada  per l’Assemblea General de les Nacions Unides (desembre 1948). Espanya va ratificar  (1977) el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics (Nova York, 19 desembre 1966). Cal insistir: aquesta Declaració universal i aquests Tractats  internacionals inclouen el dret d’autodeterminació.

4. El BOE (30 abril 1977) va publicar el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. L’article 1 d’aquest pacte sosté literalment: “Tots els pobles tenen el dret de lliure determinació. En virtut d’aquest dret estableixen lliurement la seva condició política i cuiden alhora del seu desenvolupament econòmic, social i cultural”. Article 2.2: “Els Estats parts en el present Pacte, promouran l’exercici del dret de lliure determinació i respectaran aquest dret de conformitat amb les disposicions de la Carta de les Nacions Unides”.

5. La Constitución espanyola s’ha d’interpretar segons aquest pacte internacional que reconeix i avala el dret d’autodeterminació. Aquest pacte obliga al Govern de l’estat, el Tribunal Constitucional, el sistema judicial, les forces armades, la policia, els partits polítics. I a Felipe VI, encara que sigui el fill del rei Juan Carlos I imposat pel dictador Franco.

Comparteix aquesta entrada