Jesús a la presó i a l’exili

535

Jesús naixeria i viuria avui a la presó i a l’exili amb la gent de bona voluntat que no ha estat jutjada ni sentenciada.

1. Jesús no estaria ni està als palaus d’Herodes, ni de la Zarzuela, ni de la Moncloa.

2. Jesús està amb els bons savis que el cerquen guiats per una estelada groga que des del cel, el cor i el pensament il·lumina la terra.

3. Jesús no estarà als palaus de la Zarzuela ni de la Moncloa fins que l’alliberament dels exiliats i empresonats sigui un fet.

4. Jesús està a la intempèrie del món, a la perifèria de la societat i dels que pateixen, amb els pastors que viuen al ras.

5. Jesús no està amb el poder venjatiu, autoritari, despòtic, dictatorial.

6. Jesús està amb els perseguits, insultats, menystinguts, calumniats.

7. Jesús no està amb els que apallissen ni amb els carcellers, ni amb el poder polític que mana apallissar a gent pacífica i desarmada.

8. Els àngels ho canten. Gloria a Déu a dalt del cel, i a la terra pau als homes que ell estima.

9. El Déu de Jesús és pacificador i alliberador. No vol detencions i presó per la bona gent que no està jutjada ni sentenciada. Jesús pren partit a favor dels humils i contra els poderosos.

10. La mare de Jesús ho manifesta ben clarament en l’anomenat “Càntic de Maria” (Lluc 1, 46-53). “La meva ànima magnifica el Senyor. El meu esperit celebra Déu que em salva (…). Les obres del seu braç són potents. Dispersa els homes de cor altiu. Derroca els poderosos del soli i exalta els humils. Omple de béns els pobres, i els rics se’n tornen sense res”.

11. Nadal, el Nadal cristià, està a favor dels que tenen fam i set, dels qui ploren, dels empresonats i exiliats, siguin creients o agnòstics.  Nadal sempre, arreu, i al fons del cor te gust de Jesús, molt humà i misteriós, nascut a la intempèrie, lluny dels palaus, a prop dels marginats. L’opció és entre el pessebre o els palaus dels poderosos. No hi ha color. O millor dit, només hi ha un color. Un color obsessivament perseguit. El groc.

Comparteix aquesta entrada