Clam des de Montserrat: “NO a la repressió. SI a la llibertat”

571

Per una Catalunya integradora, no a la repressió i sí a la llibertat. Aquest és un clam des de Montserrat expresssat en l’homilia pronunciada pel monjo Sergi d’Assís Gelpi a la missa conventual del proppassat diumenge. Està en plena sintonia amb la Doctrina Social de l’Església.

Els assistents omplien la basílica, seguien en silenci les paraules del celebrant i al final hi dedicaren forts aplaudiments. El pare Gelpi comentava el text de l’Evangeli de Mateu (20,1-16). La part final de l’homilia segueix a continuació…

“Penso que en el moment que estem, aquest aspecte també ens pot ajudar. S’està parlant de fer un nou país. Però quin país? A la llum d’aquest Evangeli, jo diria: “Catalunya serà integradora o no serà”. En un context tan plural, amb gent vinguda de tants llocs, tenim aquest repte: saber integrar tots aquests nouvinguts, de manera que sense perdre la seva identitat d’origen, també se sentin plenament del nostre país. I això en certes zones pot ser difícil, a causa de la gran multitud de persones nouvingudes, però no és impossible. Alguns països ho han aconseguit.

Però amb la que està caient aquests dies, no podem ni hem de mirar cap a una altra banda ni ens podem deixar arrossegar per la postveritat que tergiversa la realitat.
Hem vist com s’han amenaçat i en alguns casos fins vulnerat drets fonamentals: el dret de reunió, la llibertat d’expressió, es prohibeix un dret tan senzill com el de ser consultats. S’han menystingut les institucions del nostre poble. I menystenir les institucions vol dir menystenir els ciutadans a qui representen.

Hem de dir No a la repressió, i Sí a la llibertat i al respecte dels drets més fonamentals. I si algú té dubtes, que agafi la Declaració Universal dels Drets Humans, per exemple l’article 19 sobre la llibertat d’expressió.

Que Déu ens ajudi a saber afrontar aquests dies sempre amb esperit pacífic, i també a estar en el lloc que ens correspon en aquest moment de la nostra Història. Que així sigui”.

L’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans, citat per Sergi d’Assís Gelpi, és aquest: “Tot individu té dret a la llibertat d’opinió i expressió: això comporta el dret a no ésser inquietat per causa de les opinions i el de cercar, rebre i difondre les informacions i les idees per qualsevol mitjà d’expressió i sense consideració de fronteres”.

Comparteix aquesta entrada