Rajoy contra el Papa i a favor de vendre armes a Aràbia Saudita

395

El Govern de Mariano Rajoy està en contra del Papa Francesc en la qüestió de la venda d’armament i a favor de continuar aquest negoci amb països com l’Aràbia Saudita.

1. La postura del Papa és aquesta: “És una absurda contradicció parlar de pau, negociar la pau, i alhora promoure o permetre el comerç d’armes (…) Demanem tots junts pels responsables de les nacions per tal que es comprometin amb decisió a posar fi al comerç de les armes que causen tantes víctimes innocents”.

2. El Govern espanyol rebutja la petició humanitària i cristiana de Francesc i manté la postura expressada pel ministre d’Economia, Luis de Guindos. Un ministre cínic que justifica els acords comercials, inclosa la venda d’armament, a un país com Aràbia Saudita que vulnera sistemàticament els drets humans. Explica amb baix nivell ètic: “En aquest tipus de qüestions si no ho fa un ho faran uns altres. El que fonamentalment cal fer és influir des del punt de vista del que és la modificació dels drets humans. Molts ministres han anat a Aràbia Saudita perquès és un país molt important, un gran productor de petroli. No serem ingenus en política comercial. Jo no sé quines són les circumstàncies específiques de l’Aràbia Saudita respecte els drets humans… Ho sé, sí, més o menys, però repeteixo que tu tens que tenir uns principis d’actuació i després tens també uns interessos econòmics”.

3. Les declaracions de Luis de Guindos, realitzades per televisió al gener del 2017, són vigents avui. Les va fer poc després de que el rei Felipe VI visités Aràbia Saudita amb l’objectiu, entre altres, d’impulsar un contracte per tal que l’empresa pública Navantia construís cinc corbetes de guerra per a les Forces Armades saudites. Espanya ha venut a Aràbia Saudita armament per valor de 1245 milions d’euros en els darrers tres anys. Entre l’armament hi ha projectils il·luminants, munició d’artilleria, avions, fragates. Això sí, el Govern de Sa Majestat el Rei diu que està a favor de la pau i contra el terrorisme.

Comparteix aquesta entrada