Colau i el l’arquebisbe Omella no van a missa

406

L’alcaldessa Ada Colau no va anar a missa de la Mercè i l’arquebisbe Joan Josep Omella no va anar a una missa convocada per la Diada Nacional de Catalunya

1. MISSA DE LA MERCÉ SENSE COLAU. Hi ha raons històriques i cíviques per considerar que Ada Colau, com alcaldessa, hauria d’haver anat el 24 de setembre a missa a la basílica de la Mare de Déu de la Mercè. Hauria estat, com a mínim, un gest de bona educació. Aquesta missa no és nacional catòlica ni atempta contra la laïcitat de les institucions democràtiques. Les festes de la Mercè porten aquest nom i es celebren el 24 de setembre perquè aquest dia es la festivitat de la Mare de Déu de la Mercè. La figura de Maria amb l’advocació de la Mercè està lligada als Mercedaris, orde fundada a Barcelona i amb projecció internacional. El seu objectiu és alliberador i de suport a les persones més marginades de la societat, inclosa la Barcelona de Colau, com presos, drogoaddictes, sense sostre, manters, desnonats, refugiats. Trencar, com fa l’ajuntament colaumista, la vinculació de la Mare de Déu de la Mercè i el món mercedari amb les festes de la Mercè va contra la historia i el civisme. Anticlericalisme tronat. Els creients, en canvi, assisteixen a cerimònies laiques, com un funeral, encara que sigui laica. Agnòstics i ateus no haurien de tenir inconvenient en assistir a cerimònies religioses degut al seu caràcter religiós. Qüestió de bona educació.

2. MISSA DE LA DIADA SENSE OMELLA. El gest criticable de l’alcaldessa va tenir un precedent l’11 de setembre. L’arquebisbe Omella no va anar a la missa que cada any organitza la Lliga de la Mare de Déu de Montserrat a la basílica de Santa Maria del Mar per pregar pels patriotes catalans morts des del 1714. Tenia por de ser acusat de politització per la caverna? L’arquebisbat ha donat dues excuses. Que Omella ja tenia un altre acte previst aquell dia i a aquella hora, i que no havia estat convidat pels organitzadors. No és creïble. Caldria dir-li: bisbe Omella, el dia que vostè ens convidi a missa li direm que ja tenim una altra activitat emparaulada.

3. COLAU I OMELLA HAN D’APRENDRE DE L’EXEMPLE DE COLOMBIA. L’alcaldessa i l’arquebisbe haurien d’aprendre del poble colombià, del Govern i dels guerrillers de les FARC que han assistit a una cerimònia religiosa per pregar pel país i la reconciliació. La cerimònia ha estat presidida pel cardenal Piero Parolin, secretari d’Estat del Vaticà. L’acte s’ha celebrat en una església que porta el nom de sant Pere Claver, un jesuïta català alliberador dels nadius negres que foren esclavitzats pels conqueridors espanyols.

Comparteix aquesta entrada