Els bisbes Omella i Blázquez contra aspiracions legítimes de Catalunya

521

Dos bisbes espanyols considerats “moderats”, com Juan José Omella (arquebisbe de Barcelona) i el cardenal Ricardo Blázquez (president de la Conferencia Episcopal Española), coincideixen en declaracions contra aspiracions legítimes de Calalunya.

1. L’arquebisbe Omella contesta un categòric “no” a la pregunta de si creu necessària tenir una Conferència Episcopal Catalana que és una reivindicació històrica de l’Església a Catalunya. En una excel·lent entrevista de Mireia Rourera a “El Punt Avui” queda clar que Omella s’auto exclou del consens eclesial català que des de fa molts anys treballa per tenir una Conferencia Episcopal Catalana. Omella, a més, empra un motiu polític. Argumenta que l’Església catalana no necessita una Conferencia Episcopal pròpia perquè Espanya ja te la seva Conferència Episcopal, i Catalunya és Espanya.

2. També el cardenal Blázquez dedica part de la seva intervenció en la inauguració del ple de la Conferencia Episcopal Española per anar contra aspiracions legítimes de Catalunya. El cardenal fa un discurs polític contra el plantejament sobiranista català per les vies democràtica i pacífica que es majoritari al Parlament. El president de l’episcopat espanyol diu: “Des de l’esperit de lleialtat constitucional i de cristiana col·laboració al be comú en un Estat de Dret, com és el nostre, ens preocupa molt la greu situació creada per qui, al marge i en contra de la llei, pretenen trencar la unitat d’Espanya”.

3. Els bisbes espanyols, com Omella i Blázquez, consideren que Espanya és una nació, i que Catalunya no ho és. Defensen la “unitat” d’Espanya i no accepten la sobirania de Catalunya. No reconeixen que les seves consideracions són de caràcter polític, i que no deriven del missatge evangèlic. Haurien de ser coherents amb la teoria i la pràctica de la Doctrina Social de l’Església Catòlica que defensa i propugna els drets i les llibertats de les persones i dels pobles. Haurien de saber i acceptar que hi ha molts cristians i catòlics que opten pel sobiranisme català. Haurien de saber que el sobiranisme català no va contra ningú ni contra Espanya. El sobiranisme considera que la relació entre una Espanya sobirana i una Catalunya sobirana serà millor, més lliure i més solidària per ambdues parts.

4. La periodista Mireia Rourera recorda: “L’episcopat espanyol defensa la unitat d’Espanya. El català defensa que tota opció política, inclosa la sobiranista, és legítima si es propugna de manera pacífica i democràtica”. Es a dir, el cristià i bisbe catòlic Omella té dues opcions. O la de l’episcopat espanyol, o la que defensa l’episcopat català des de moltes dècades abans que fos nomenat arquebisbe de Barcelona. El cristià i cardenal Blázquez també té l’opció per decantar-se per l’opció catalana. Per què no?

Comparteix aquesta entrada