L’escorcoll. Guerra bruta contra la convivència

615

1. L’escorcoll del 28 d’agost és guerra bruta de l’aparell estatal espanyol contra el procés sobiranista català democràtic i pacífic. Guerra bruta sense ètica i contra la convivència.

2. “La salut democràtica d’una nació depèn, en bona mesura, de la qualitat ètica dels seus ciutadans i dels seus representants polítics” (“Codi ètic per a polítics”. Càtedra Ethos de la Universitat Ramon Llull). L’escorcoll, el dia escollit per fer-lo i la manera de realitzar-lo confirmen la molt baixa qualitat ètica de la política espanyola.

3. L’actuació de la fiscalia i de la guardia civil en l’escorcoll és comunicada amb nocturnitat hores abans a la premsa amiga del règim. Fiscals i policies converteixen la seva acció en un espectacle televisat al carrer amb un desplegament innecessari. ¿Qui ho filtra? ¿Per què es munta aquest show? La filtració i el show no aporten res a la recerca de la documentació que, diuen, es busca. ¿Es delicte preguntar si els fiscals, que són homes mortals i no àngels, actuen correctament o de manera sectària? ¿Es delicte concloure que l’objectiu de la fiscalia, la guardia civil i el govern espanyol és interferir en la campanya electoral per boicotejar el sobiranisme català?.

4. Els demòcrates catalans i també els demòcrates espanyols tenen dret a plantejar-se aquests interrogants. ¿Per què? Perquè la divisió de poders i la independència judicial estan ferits de mort a l’Espanya constitucional. No tenen credibilitat. Alfonso Guerra va certificar fa anys amb satisfacció que “Montesquieu (el filòsof defensor de la independència dels tres poders de l’Estat) ha mort”. I l’andalucista Pedro Pacheco, alcalde de Jerez, va afirmar que “la justícia es un cachondeo en España”. Un tuitare escriu avui: “Guàrdies civils a les ordres d’un ministre (Jorge Fernández Díaz) que rep al seu despatx un lladre (Rodrigo Rato) registren la seu d’un partit opositor”. Escandalós.

5. La caverna política, econòmica i mediàtica espanyola, d’allà i d’aquí, com la dreta dura de Foment i l’empresari Bonet/Freixenet, fa tot el que pot per boicotejar el procés sobiranista fins i tot amb joc brut. ¡Quin contrast amb la multitudinària i joiosa festa dels candidats de Junts pel Si, celebrada al Passeig Lluís Companys el mateix dia de l’escorcoll!. “Artur Mas –així fou presentat- és l’únic president de tot el món querellat per posar les urnes al carrer”. I Raül Romeva va apellar als milers d’assistents: “Nosaltres només tenim la gent. Els altres tenen a favor un estat poderós. Però nosaltres som la revolta del somriure. Volem ser la majoria de tots i per a tots”.

Comparteix aquesta entrada