Felipe VI: “Catalunya serà el que els catalans vulguin que sigui”

708

1. Felipe VI, actual rei d’Espanya, feu una declaració pública i solemne en una visita que va fer el 1990 a Catalunya. Va dir: “Catalunya serà el que els catalans vulguin que sigui”. “La Vanguardia”, diari sempre servicial amb el règim establert, va posar aquesta afirmació com titular destacat de la portada amb aquestes paraules: “Catalunya és el que els catalans volen que sigui”. 

2. Aquesta terminologia del príncep tant respectuosa, radicalment democràtica i se suposa que constitucional contrasta amb l’ofensiva brutal i apocalíptica endegada per l’espanyolisme més ranci i per l’aparell estatal constitucional (Govern, oposició, tribunals, media). Una ofensiva contra els conciutadans que propugnen la sobirania de Catalunya de manera pacífica i democràtica. El sobiranisme català respecta el sobiranisme espanyol i no va contra ningú. El sobiranisme només vol que la relació entre la Catalunya sobirana i l’Espanya sobirana sigui cada vegada més lliure, més solidària, més cordial, més raonable, més dialogant.

3. Tenint en compte que Catalunya i Espanya són nacions amb arrels cristianes i específicament catòliques es oportú conèixer la postura de l’episcopat català en aquests afers. Els bisbes catalans analitzen la realitat cívica, cultural, econòmica i política segons l’esperit de la Doctrina Social de l’Església. Des d’aquesta perspectiva, els bisbes defensen la legitimitat moral de totes les opcions polítiques, inclosa la sobiranista o independentista. En un document de novembre de 2012, els bisbes recorden: “Avui es manifesten nous reptes i noves aspiracions que afecten a la forma política concreta com el poble de Catalunya s’ha d’articular i com es vol relacionar amb els altres pobles germans d’Espanya en el context europeu actual”. Precisen: “Com a pastors de l’Església, no ens correspon a nosaltres optar per una determinada proposta a aquests reptes nous”. I conclouen: “Defensem la legitimitat moral de totes les opcions polítiques que es basin en el respecte de la dignitat inalienable de les persones i dels pobles”.

4. Espanya i les seves institucions haurien de tenir en compte aquest sensat raonament episcopal. La democràcia espanyola quedarà malferida si actua sense respectar la dignitat i la democràcia del poble català. Espanya es quedarà fins i tot fora de la Unió Europea perquè l’UE només admet estats democràtics. Espanya córrer el risc de quedar-se navegant pels espais siderals, com diria José Manuel Garcia Margallo, el ministre d’Afers Exteriors significativament especialitzat en la qüestió catalana.

Comparteix aquesta entrada