Societat Civil Catalana, com Franco, contra Montserrat

277

1. Societat Civil Catalana, que no és la societat civil catalana, ataca a Montserrat i al seu abat. El general Franco ja va fer el mateix. Coincidència significativa amb el sepultat a la caverna del Valle de los Caidos.

2. El dictador Franco va atacar a l’abat Aureli M. Escarré per les seves declaracions democràtiques i en sintonia amb el compromís evangelitzador de l’Església (Le Monde, 14 novembre 1963). Ara, 50 anys després, Societat Civil Catalana ataca a l’abat Josep M. Soler per unes declaracions a TV3 i una homilia en la festa de Santa Maria de Montserrat.

3. Societat Civil Catalana acusa amb llenguatge emprenyat a l’abat Soler de manca de vergonya i d’ètica, d’apropiar-se de la Moreneta. Però l’abat Soler actua segons la Doctrina Social de l’Església, els grans textos pontificis com la “Pacem in Terris” de Joan XXIII, els discursos de Joan Pau II, i els documents de l’episcopat català com “Arrels cristianes de Catalunya” i “Al servei del nostre poble”.

4. L’abat Soler ha dit a TV3 en magnífica entrevista de Lidia Heredia: “Montserrat procura sempre estar a favor del poble de Catalunya, i el 2015 ho continuarà estant. Des de Montserrat s’ha dit diverses vegades que es important que els ciutadans i les ciutadanes puguin manifestar la seva opinió i votar. Al 2015 tindrem les urnes i podrem votar. Podrem comptar qui està a favor d’un procés o d’un altre procés. Les vegades que n’he parlat manifesto no solament el meu criteri sinó el de la comunitat de Montserrat, el majoritari, perquè aquesta és una comunitat plural. Com a responsable d’una institució d’Església, que és la comunitat de Montserrat, no vaig més enllà de dir que és important que puguem votar i decidir. No ens correspon entrar en opcions concretes. Cadascú té el seu criteri i votarà el que cregui que es més convenient. El que hem de defensar es que la gent pugui votar i animar a que la gent voti i es senti responsable del present i del futur de la historia del país; no afavorir unes opcions o altres”.

5. Societat Civil Catalana tergiversa les paraules de l’abat al posar en la seva boca que demana a la Moreneta que protegeixi el 27S. Però l’abat en cap moment cita el 27S, ni les municipals, ni les eleccions espanyoles. Les paraules de l’abat Soler a la vetlla de la nit de Santa Maria son aquestes: “Ara que el poble de Catalunya té al davant unes cites electores que són molt importants, invoquem la Mare de Déu perquè vessi dons i virtuts sobre el nostre país per tal que puguem continuar construint un poble unit en allò que és fonamental, ferm a treballar per una major igualtat social i per la dignitat de les persones que el formen o que hi conviuen: un poble sense esperit de discòrdia, protegit d’enemics espirituals i temporals, com prega el venerable Torras i Bages, per aconseguir una convivència segons els valors democràtics i una pau perpètua segons l’Evangeli de Jesucrist”.

6. L’estil assenyat, respectuós, democràtic i evangèlic de l’abat Josep M. Soler no té res a veure amb el franquisme ni amb la tarannà de Societat Civil Catalana.

Comparteix aquesta entrada