Sectors anti 9/N/2014 manipulen als bisbes catalans

639

1. Sectors contraris a les urnes del 9/N/2014 manipulen als bisbes de Catalunya. Aquest és un dels seus tuits: “Los obispos catalanes admiten la fractura social por el #9N. Piden a la Virgen de Montserrat que ‘tregui de Catalunya l’esperit de discòrdia’”

2. L’autora del tuit és María-Paz López (corresponsal de “La Vanguardia” a Berlín. Especialitzada en religión). Pot interpretar-se que la periodista escriu que la fractura social i l’esperit de discòrdia estan instal•lats a Catalunya a causa del 9/N/2014, segons els bisbes catalans. 

3. Però pot considerar-se que la periodista distorsiona el plantejament dels bisbes catalans perquè cita un text fora del context. La declaració episcopal deixa constància expressa una línia abans de que cal mantenir la concòrdia existent a Catalunya. Afirmen: “El nostre país en aquest moment de la seva història ha de poder comptar amb la nostra oració perseverant i fidel. Per això exhortem a pregar per la pàtria, perquè Déu faci que amb la prudència dels governants i l’honradesa dels ciutadans, es mantingui ferma la concòrdia i que tinguem un progrés constant en la pau”.

4. La tesi fonamental de l’episcopat català es la que sempre, no tant sols ara, ha manifestat públicament en períodes polítics especialment importants com quan els ciutadans són cridats a les urnes. “Defensem –afirmen- la legitimitat moral de totes les opcions polítiques que es basin en el respecte de la dignitat inalienable de les persones i dels pobles”.

5. La frase citada per la periodista està també fora del seu context històric. La frase correspon a la “Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat” del bisbe Josep Torres i Bages (1899-1916). Un text del catolicisme català escrit fa un segle, molt abans de l’actual Constitució espanyola i de que el sobiranisme català democràtic i pacífic reclamés el vot el 9/N/2014.
 

6. El text del bisbe Torres i Bages té el llenguatge i les característiques pròpies del catolicisme i del catalanisme de fa cent anys. Heus aquí, per exemple, quatre dels set punts de que consta la Visita Espiritual dirigida a la Verge de Montserrat. “… Traieu de Catalunya l’esperit de discòrdia, i ajunteu tots els seus fills amb cor de germans (…) Feu que mai no es desfaci aquest poble català (…) Verge poderosa, més forta que un exèrcit en ordre de batalla, des del vostre alt castell de Montserrat, defenseu d’enemics espirituals i temporals tota la terra catalana que teniu encomanada (…) Aconseguiu per als pobles de Catalunya una pau cristiana i perpètua”.

7. Conclusió. Els bisbes catalans no afirmen que hi hagi fractura social ni discordia a Catalunya. Ni atribueixen cap mal al 9/N/2014. Això ho fa el catòlic Jorge Fernández Díaz.

Fotografia de calafellvalo

Comparteix aquesta entrada