El Papa a Catalunya, ¿per què no?

301

1. Els bisbes espanyols i Felip VI han convidat al papa Francesc a anar a Espanya. Els bisbes catalans podrien demanar-li que visités Catalunya. Per exemple, Manresa, Gallifa, Barcelona. ¿Per què no? Motius significatius justificarien aquesta visita.

2. El jesuïta Francesc sap que viure en les perifèries existencials i socials que ell tan reclama pel cristianisme del segle XXI es un dels compromisos de la Companyia de Jesús des de la seva fundació per Ignasi de Loiola. El missatge d’Ignasi pren embranzida a la cova de Manresa, amb Montserrat al fons. La Manresa ignasiana és seu de peregrinacions i trobades amb projecció internacional.

3. La peregrinació papal podria incloure el petit poble de Gallifa. A dalt d’un turó que domina la vall hi ha, gràcies a la intuïció de mossèn Josep Dalmau, el primer santuari del món dedicat a la Mare de Déu de l’Ecologia. La qüestió ecològica amb implicacions de caràcter humà, social i cristià és una de les grans preocupacions de Francesc. El Papa prepara una encíclica sobre ecologia, medi ambient i respecte a la natura com resposta a l’explotació irracional de la Terra que posa en perill la pau i la vida humana en aquest planeta.

4. En aquests temps de reformes eclesials, migracions continentals i reestructuracions polítiques, Catalunya i l’Església catòlica catalana són, malgrat deficiències i contradiccions, un referent. L’Església catalana és la única al món catòlic que ha celebrat un concili propi, el Tarraconense, per aplicar millor el Vaticà II i el seu aggiornamento en els àmbits pastoral, litúrgic, teològic, eclesial, ecumènic, i de relació amb el món contemporani.

5. Francesc, tan preocupat pels drames migratoris de pobres que criden a les portes d’Europa, podria conèixer personalment en una hipotètica visita a Catalunya que aquest poble obté molt bona nota en aquesta matèria. Aquesta bona nota és possible gràcies al paper jugat per l’Església i pels partits democràtics. L’arquebisbat de Barcelona aporta ara la seva experiència com organitzadora de la conferencia sobre la Pastoral de les grans metròpolis del món.

6. La Catalunya que visitaria el Papa també és un referent pel seu procés sobiranista. Les postures són diverses però la societat catalana demostra que pot haver-hi i hi ha un procés sobiranista pacífic i democràtic. La funció de l’episcopat és difícil en aquestes circumstàncies. Però bisbes i laics tenen punts de referència sòlids en aquests afers. Aquests punts són la Doctrina Social de l’Església, els documents pontificis i els textos de l’episcopat català a favor dels drets i els deures de les persones i dels pobles.

Post publicat a www.catalunyareligio.cat

Comparteix aquesta entrada