Benvolgut Manel Gasch, abat de Montserrat… Reflexions d’un cristià que vol ser bon cristià i, alhora, d’un català que desitja una Catalunya sobirana, lliure, culta, solidària… Vostè presidirà la missa al mati de la Diada de Sant Jordi a la capella del Palau de la Generalitat… convidat per Salvador Illa.
2.- L’espanyol Illa és un personatge sumís a la Moncloa que es presenta com president autonòmic o regionalista, però que no es defineix ni actua mai com president nacional de Catalunya. El poderós aparell propagandístic de l’executiu regionalista o autonomista, pagat amb els diners de “tots” els catalans, insisteix en que l’executiu d’Illa es el “Govern de tothom” (?) i que la Diada del 23 d’abril, gràcies a una mena de miracle laic, és el “Sant Jordi de tothom” (?). De “tothom”? No. En son exclosos tots els ciutadans catalans que per defensar els dret humans de les persones i dels pobles, com Catalunya, han estat o son perseguits, detinguts, jutjats, condemnats, empresonats, exiliats… pel la trama política, judicial, policial, mediàtica espanyola i els seus còmplices.
3.- Segur que l’abat Gasch vencerà les pressions de tots els dracs que pretenguin domesticar-lo i manipular la seva homilia de la missa per la diada de Sant Jordi. La seva paraula, com sempre, serà la d’un cristià català que sintonitza amb la veu profètica i critica que ressona en el missatge alliberador dels textos bíblics i evangèlics contra tot poder espuri. “ESPURI: bastard, no legítim, no autèntic, fals, bord” (Diccionari de la llengua catalana).
4.- Hi ha un precedent immediat. Montserrat va rebre la medalla en categoria d’or del Parlament (10 setembre 2024) de mans del seu president, Josep Rull. Val la pena deixar constància de la reacció de Montserrat… “Es per a nosaltres un gran honor rebre aquesta distinció de la institució del nostre país que representa la voluntat de tota la seva ciutadania. La vinculació entre el monestir de Montserrat i el Parlament de Catalunya la podem anar a buscar en els seus orígens històrics. Fou al 1025 quan l’abat Oliba fundà el Monestir de Montserrat. I fou dos anys després, al 1027, quan Oliba presidi la primera assemblea de Pau i Treva de Déu a Toluges, considerada el germen del parlamentarisme català. D’aleshores ençà, Montserrat ha estat un lloc de fe profundament arrelat i identificat amb la terra catalana. Es per això que rebem la medalla del Parlament en la categoria d’or com un estímul a continuar treballant favor de la societat i d’acord amb aquells mateixos valors que l’abat Oliba va inculcar a Montserrat en la seva fundació: la pau, l’acollida, el diàleg, la solidaritat o, en definitiva, la promoció i defensa dels drets humans”.
5.- L’abat Gasch pot, podria, deuria explicar a Illa la postura de l’Església catòlica sobre els drets humans. Consta, per exemple, entre els punts 152 i 159 del “Compendi de la doctrina social de l’Església”… “L’arrel dels drets de l’home s’ha de cercar en la dignitat que pertany a tot ésser humà (…) El camp dels drets de l’home s’ha estès als drets dels pobles i de les nacions (…) El Magisteri recorda que el dret internacional es fonamenta en el principi de l’igual respecte dels Estats, del dret a l’autodeterminació de cada poble i de la lliure cooperació amb vista al superior be comú de la humanitat (…) La pau es fonamenta no tant sols en el respecte des drets de l’home, sinó també en el respecte dels drets dels pobles, en particular el dret a la independència”.