Pérez Royo: Puigdemont determinant en les europees

419

“El moment Puigdemont” és el títol d’un article, com tots implacables, de Javier Pérez Rpoyo (catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla, publicat a l’ARA. És un andalús de Sevilla que coneix i aprecia la realitat nacional de Catalunya.

1. ELECCIONS QUE HO CANVIEN TOT. Javier Pérez Royo es refereix a les eleccions del 26 de maig. Explica que els resultats de les europees poden tenir un impacte enorme en el sistema polític espanyol. Analitza un precedent. “Les últimes eleccions europees (maig 2014) van provocar ni més ni menys que l’abdicació del rei Joan Carles I. Van ser les primeres en què es va posar de manifest l’erosió del bipartidisme dinàstic que havia dominat el sistema polític des de les eleccions del 15 de juny de 1977. Aquestes eleccions, en les quals no hi havia res en joc, ho van canviar tot. Van marcar un final de cicle. La Casa del Rei va prendre’n nota i en el termini d’un mes Felip VI va substituir el seu pare en la prefectura de l’Estat. Ara, van pensar amb raó, encara es pot fer l’abdicació. Més endavant, no és segur”.

2. IMPACTANT PUIGDEMONT. El catedràtic de Dret Constitucional es refereix a les eleccions europees del proper diumenge. “L’única circumstància que pot tenir impacte en el sistema polític espanyol és la candidatura de Carles Puigdemont. Aquestes eleccions europees serien anodines si no fos per Carles Puigdemont. Acabaran sent recordades pel que podríem denominar el moment Puigdemont. És la seva presència en la competició la que pot fer que no passin desapercebudes. Per diversos motius”.

3. POT DONAR UN GIR AL JUDICI. Pérez Royo dona  tres arguments per explicar el caràcter impactant i determinant de la candidatura de Puigdemont.

Primer, perquè, després del resultat electoral del 28-A, en què la victòria d’ERC va ser aclaparadora, ens disposem a assistir a un enfrontament directe entre Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, i podrem comprovar quin impacte té aquest enfrontament a les eleccions municipals en general i a l’Ajuntament de Barcelona en particular. Tinc la impressió que assistirem a una competició més disputada que la que el resultat del 28-A podria fer preveure.

Segon, perquè el resultat electoral de Puigdemont, en cas d’empat amb Junqueras i ja no cal ni dir-ho si queda per davant, condicionarà el posicionament d’ERC en la investidura del president del govern espanyol, d’una banda, i la decisió de Quim Torra de dissoldre o no el Parlament i convocar eleccions.

 Tercer, perquè l’elecció de Puigdemont impactaria en el judici del cas Procés amb conseqüències ara mateix imprevisibles, però d’enormes dimensions. L’elecció de Puigdemont, i també la de Junqueras, suposaria que el Tribunal Suprem ja no podria mantenir el control del judici tal com l’ha tingut fins ara. Això és el que suposa la candidatura de Carles Puigdemont.

 Per això hi ha hagut tant d’interès perquè no hi pogués participar”.

 

Comparteix aquesta entrada