Nadal groc, una altra vegada

240

Nadal, com cada dia de l’any, es viu segons la pròpia manera de ser i les circumstàncies familiars, laborals, socials, culturals, nacionals.  Aquí i ara es viu un Nadal groc altra vegada perquè el règim monàrquic constitucional espanyol encara manté presos polítics catalans innocents sense judici ni sentència, mentre l’Europa democràtica té als seus companys exiliats en llibertat.

Nadal és…

-Jesús. Nadal és sobretot Jesús. Humanitat fràgil i esperançada d’un infant. La persona que viu pels altres, fa el bé, i te sentit de Déu.

-Maria. Nadal és omplir-se de l’Esperit de Déu. Esperit que humanitza el mon i les relacions personals.

-Josep. Nadal és la persona bona, justa, servicial, discreta.

-Betlem. Nadal és la perifèria humana i social, la intempèrie, allunyada dels poders del temple i dels palaus.

-Pastors. Nadal és la marginació. Els explotats, els emigrants, els pobres, els malalts, els solitaris, els que ploren, els maleits per la seva condició social, nacional, sexual.

-Emmanuel. Nadal és el Déu entre nosaltres. Desconegut, misteriós, intuït, pensat, sentit, desitjat, íntim, transcendent.

-Fugida a Egipte. Nadal és l’exiliat, el pres polític, el presoner, l’emigrant, el refugiat, el sense sostre i sense papers, el desnonat, l’oblidat.

-Càntic. Nadal és glòria a Déu a dalt del cel i a la terra pau als homes que ell estima. El be de la humanitat és la glòria de Déu.

-Savis d’Orient. Nadal es la saviesa humana, sempre humil, oberta al misteri, que llegeix els signes dels temps, de la terra i del cel.

-L’estel. Nadal és l’estelada que guia els savis d’Orient i d’arreu alliberant a les persones i els pobles dels Herodes poderosos, violents i repressors.

-Nadal no es… No és el poder o reialme establert, arbitrari, dèspota, políticament irresponsable, que fabrica i ven armes a dictadures. No és el grassonet Papa Noël. No és el “m’agrada el Nadal” de El Corte Inglés. No és la loteria. No és la musiqueta i la cançoneta ensucrades. No és l’època de rebaixes. No és el consum disbauxat. No és el menjar golut. No és el Freixenet que se’n riu de tot un poble. Aquest Nadal no és Nadal.

 

Comparteix aquesta entrada