Fidel Castro: “Qui traeix al pobre, traeix a Crist”

256

“Qui traeix al pobre, traeix a Crist” és una frase de Fidel Castro en els primers anys de la revolució cubana. Així consta en el pròleg de “Fidel y religión” escrit per Armando Hart, ministre castrista d’Educació 1959/1965 i de Cultura 1976/1997). El llibre és una llarga conversa entre el comandante Fidel i el frare dominic brasiler Frei Betto (Ambdós a la foto en una trobada recent)

               La figura de Castro simbolitza l’alliberament nacional i social del poble contra la dictadura de Fulgencio Batista que és una titella del prostituït imperialisme nord-americà. Alhora l’envellit comandante Fidel deixa una Cuba sense eleccions lliures i democràtiques com qualsevol dictadura. Aquest Fidel Castro contradictori rep l’homenatge de la monarquia espanyola i del conglomerat de Colaus, Podemos i Cupaires. Però el Castro marxista i ateu dona una lliçó als antieclesials sectaris perquè es mostra comprensiu vers el cristianisme i la dimensió religiosa de la condició humana.

               Tot això s’explica en el llibre “Fidel y religión”. Armando Hart escriu en el pròleg: “Un catòlic militant de profunda fe cristiana (el sacerdot Frei Betto) i un dirigent comunista (Fidel Castro), ben conegut per la seva indeclinable posició de principis, troben tema per un ampli diàleg i, quan acaba l’intercanvi, ambdós es senten més segurs de les seves pròpies conviccions i més interessats en estrènyer i profunditzar relacions en la lluita política pràctica”. També explica: “El dogma tan predilecte dels reaccionaris sobre la impossibilitat d’entesa entre cristians i comunistes cau pel terra. Aquest llibre mostra la possibilitat i la urgència d’una entesa humana i profunda entre tots aquells que lluiten honradament a favor dels pobles, qualsevol que siguin les seves idees sobre Déu i la religió”.

               Fidel Castro va regalar “Fidel y religión” al Papa Francesc en la seva trobada el 20 de setembre del 2015 a l’Havana. El llibre va ser escrit fa 31 anys, el 1985, quan el comandante Fidel estava en la seva plenitud existencial. Tenia 59 anys.

               (Text publicat a www.tribunacatalana.cat)

Comparteix aquesta entrada