El Papa Francesc preconitza dos Estats. ¿I Catalunya?

371

1. Israel, Palestina, Catalunya. El conflicte i les relacions entre Israel (8.2 m d’habitants) i Palestina (4.2 m. d’habitants) són observades amb especial interès des de Catalunya (7.5 m d’habitants). La Santa Seu preconitza el reconeixement de dos Estats a Israel i Palestina.

2. El Papa Francesc ho fa així com ciutadà del món amb gran responsabilitat ètica, i com home de fe i d’Església. Ara ha fet unes declaracions al periodista Henrique Cymerman que n’aclareixen unes altres que el mateix Papa havia fet anteriorment sobre l’Estat de Palestina.

3. Henrique Cymerman (Oporto, 1959) és de religió jueva. Resideix a Israel. Corresponsal a Orient Mitjà. Va proposar a Francesc, en una trobada al juny del 2013, que viatgés a Terra Santa. El viatge és va realitzar del 24 al 26 de maig del 2014. Cymerman també va suggerir al Papa la trobada entre Mahmud Abás i Simon Peres.

4. A continuació segueix un exercici didàctic consistent en substituir la paraula “Israel” per la paraula “Catalunya” en les segones declaracions papals. Heus aquí aquestes manifestacions amb el canvi de paraula apuntat. “Cal distingir entre el poble català, l’Estat de Catalunya –que té dret a existir- i els Governs temporals que té l’Estat. Si hom no accepta el poble català ni l’Estat de Catalunya cau en l’anticatalanisme. En canvi, el mateix poble català opta pels governs que se succeeixen i de vegades són de signe contrari. Comprenc que l’actual govern català tingui actituds singulars respecte a l’acord de la Santa Seu amb xxxxxx. Però no estar-hi d’acord forma part de la pròpia democràcia interna de l’Estat de Catalunya”.

5. La creació de dos Estats es la millor solució en determinades situacions. També en ple segle XXI. Dos Estats és la fórmula adequada per establir una relació més lliure, més solidària i més sòlida en la relació entre dos pobles.

Comparteix aquesta entrada