Mas i el Papa demanen astúcia

734

1. El president Artur Mas i el papa Francesc coincideixen en reclamar l’astúcia. Alguns comentaristes queden sorpresos.

2. Mas exposa que el seu Govern i el poble català han d’actuar en el moment actual amb “determinació, fermesa, habilitat i astúcia”.

3. El periodista Lluís Foix torna a mostrar-se dur amb el president, no amb el Papa. Comparteix la determinació, la fermesa i l’habilitat com valors sòlids per a la política, però es sorprèn que Mas inclogui l’astúcia i en discrepa.

4. L’observació de Foix és parcial. Mas propugna determinació, fermesa, habilitat i astúcia en bloc. No propugna només astúcia i per separat.

5. Foix és un bon coneixedor de la Bíblia, sobretot del Nou Testament i específicament dels Evangelis. Per això ha de recordar un verset de l’Evangeli de Mateu (Mt. 10, 16). Jesús diu als seus deixebles: “Mireu, jo us envio com ovelles enmig de llops: sigueu astuts com les serps i innocents com els coloms”.

6. El papa Francesc comenta aquest text en la missa matutina en la capella de la Domus Sanctae Marthae (8 novembre 2013). Parla “d’astúcia cristiana”: “Posar juntes aquestes dues realitats, astuts com les serps i innocents com els coloms, és una gràcia i un do de l’Esperit Sant que tenim que demanar”. En una altre missa matinal (14 febrer 2014) el Papa torna a referir-se a la mateixa temàtica a partir d’un altra passatge evangèlic (Lluc 10, 1-9). La seva tesi és aquesta: “El cristià ha de ser sempre com una ovella però no neci, com una ovella amb l’astúcia cristiana, astut però no llop”.

Fotografia de Agència Catalana de Notícies

Comparteix aquesta entrada