25. Sep, 2017
  28801 Visites      16 Comentaris

El Papa acull els sacerdots pro referèndum i rebutja la repressió de Rajoy

El manifest de 400 sacerdots de Catalunya a favor del referèndum d’autodeterminació ha estat enviat al Vaticà amb una carta dirigida al Papa Francesc.

1. El manifest i la carta dels sacerdots ha disgustat i ha provocat preocupació al Palau de la Moncloa. El Papa, però, dona bona acollida al plantejament cristià, eclesial i cívic dels sacerdots i rebutja la repressió endegada pel president Mariano Rajoy perquè el diàleg sempre ha de prevaldre sobre les accions repressives.

2. La carta a Francesc diu: “S’ha fet pública la protesta del Govern espanyol davant la Santa Seu per aquesta iniciativa nostra en defensa dels drets legítims del nostre poble, que s’afegeix als comunicats dels bisbes catalans, dels abats i abadesses de Catalunya i de nombroses entitats cristianes, i per aquest motiu, li demanem fraternalment que demani al Govern d’Espanya, públicament o mitjançant vies diplomàtiques, que revisi la seva visceral oposició a aquest referèndum reclamat pel 80% de la població i cessi les seves actuacions repressives, i així permeti al Govern de Catalunya, legitimitat pel Parlament català, a procedir amb garanties en la realització d’aquesta consulta el proper diumenge, 1 d’octubre”.

3. El Papa Francesc és molt sensible als drets de les persones i dels pobles. En va parlar en la II Trobada Mundial dels Moviments Populars que es va celebrar al juliol del 2015 a Santa Cruz de la Sierra, Bolívia. Francesc va dir: “Els pobles del món volen ser artífexs del seu propi destí. Volen transitar en pau la seva marxa cap a la justícia. No volen ingerències ni ser tutelats on el més fort subordina al més feble. Volen que la seva cultura, el seu idioma, els seus processos socials i tradicions religioses siguin respectats. Cap poder fàctic o constituït té dret a privar els països pobres del ple exercici de la seva sobirania i, quan ho fan, veiem noves formes de colonialisme que afecten seriosament les possibilitats de pau i de justícia, perquè «la pau es fonamenta no només en el respecte dels drets de l'home, sinó també en els drets dels pobles particularment el dret a la independència (Pontifici Consell Justícia i Pau, Compendi de la Doctrina Social de l'Església, 157)”.

4. El Papa Francesc, els 400 sacerdots catalans i tantes entitats cristianes estan en línia en el que va establir el bon Papa Joan XIII en la seva encíclica Pacem in Terris (1963). “Els homes de tots els països o són ja ciutadans d'un Estat independent, o estan a punt de ser-ho. No hi ha ja comunitat nacional alguna que vulgui estar sotmesa al domini d'una altra. Perquè en el nostre temps resulten anacròniques les teories, que van durar tants segles, per virtut de les quals certes classes rebien un tracte d'inferioritat, mentre altres exigien posicions privilegiades, a causa de la situació econòmica i social, del sexe o de la categoria política”.

A la xarxa


16 Comentaris


Montserrat Martínez

Cal tenir-ho en compte

Maria-Antònia GILIBETS DALMAU

Completament d'acord amb tot el contingut

Maria-Antònia GILIBETS DALMAU

Completament d'acord amb tot el seu contingut

Francesc

Doncs l,Omella (i molts més) no se n'han enterat, duen fallar els "medios de comunicación de la iglesia esçanyola)"

Anna M. Boncompte

Gracias, q la. Verge d Montserrat ens acompanya...

Ascensió Zaldívar

El títol és una suposició. Agafar paraules seves dites en un context de realitat diferent a l'europea, pot ocultar la realitat del pensament del Papa. I el Vaticà és centralista i no es ficarà en assumptes interns. Tant de bo m' equivoqui! Potser sí que podria intervenir per sota. I, per cert, no és "El Papa acull ALS sacerdots". És ELS sacerdots.

Maria Pilar Godó

S'ha de llegir amb atenció

Núria Pasqual i Sole

Sóc Catalana, sóc bona persona, vull votar en el referèndum i vull ser lliure

Joaquima Secall Cleries

Interessant missatge del Papa Francesc.

Dolors Ribas Barba

GRACIES pel haver fet arribar el Missatge al PAPA....
UNITS EN COMUNIÓ AMB EL SENYOR.

PAU I BÉ A. TOT EL MÓN..

Peter Kelly

Perdóname pero en el texto no leo la respuesta del Papa a la carta. Solo lo que el Papa ha dicho en otras ocasiones. Parece una falsa utilización de sus palabras. Y soy independentista.

Dolors Vila

El que diu el Papa seria genial...si Catalunya fós una nació... i no és el cas... mai ha estat una nació ni oprimida ni que reclama llibertat! Manipulant la història no es construeix una nació!! I és una vergonya que els que us anomeneu catòlics estigueu a favor de la Independència!! Una independència que no fa més que enganyar i crear odi i és contrària a laFe! Què ens va dir Ntre Senyor? "Com sabran que sou deixebles meus? Per l'amor que us teniu els uns als altres" un amor que porta a la unitat... i això es veu reflexat en la vocació de tot home: la de formar una família... un amor que et porta a unir-te amb la persona estimada "i ja no seran dos, sinó una sola carn"... i aquests signes de la Fe es veuen en tot aquest moviment nacionalista i separatista?? Tot el contrari! No fa més que crear divisions entre les famílies. Què ens va dir el St. Pare a les JMJ de Polònia? "Creeu llaços, construïu ponts, no barreres"... i em sembla que això no es ha quedat clar... sense tenir en compte que el nacionalisme està condemnat per l' Església... i St Joan Pau II ens ho va recordar més d'un cop, però nosaltres... com si sentíssim ploure... agafem dels St. Pares el que ens interessa... i que la Mare de Déu de Montaerrat ens acompanya?! "dels catalans sempre sereu princesa, dels catalans, dels espanyols estrella d'Orient" és mare dels catalans...i per tant dels Espanyols!! Visca la Catalunya cristiana i espanyola per la que van lluitar tant els nostres avantpassats!!

Oriol Domingo

Comentari a Dolors Vila
1/ Els pobles alliberats d’Espanya no volen dependre d’Espanya. La història demostra que els pobles o nacions, que Espanya considerava que eren Espanya, s’han independitzat d’Espanya al considerar que no eren ni són Espanya. Són nacions com Colòmbia, Mèxic, Xile, Paraguai, Veneçuela, Argentina, Perú, Guatemala, El Salvador, Hondures, Nicaragua, Costa Rica, Panamà, Equador, Bolívia, Uruguai, República Dominicana, Cuba, Filipines. Totes aquestes nacions independitzades (tinguin governs de dretes o d’esquerres, conservadors o revolucionaris) no volen tornar a ser dependents d’Espanya (tingui dictadura, monarquia o república). Totes aquestes nacions independitzades, totes, han aconseguit el seu alliberament del règim espanyol que s’ha negat sempre, sempre, sempre a dialogar i a negociar.

2/ Jorge Bergoglio, que es l'actual Papa Francesc, és argentí. Mai ha demanat que la nació argentina perdi la seva sobirania i torni a ser depenent del règim espanyol.

3/ La Doctrina Social de l'Església considera que un dret humà irrenunciable és el dret d'autodeterminació de tots els pobles o nacions.

4) El sobiranisme català vol que la nació catalana sigui tan sobirana com la nació espanyola. Considera que així la relació entre Espanya i Catalunya serà més democràtica, més lliure, més solidària. El "a por ellos" es crida des d'alguns sectors d'Espanya. No es crida des de Catalunya.

Montserrat Huguet

Sr. Oriol Domingo:
A poques hores del referèndum que ens ocupa, em sorprèn veure com el seu article està essent compartit per persones molt alienes a la fe catòlica.
I jo em pregunto: on veu vostè el posicionament del Sant Pare vers el referèndum d,independència? De la trobada mundial dels Moviments Populars celebrada a Bolívia, l,any 2015? Allí on es manifestava sobre la independència legítima dels estats en països pobres?
Vinga, ja n,hi ha prou de manipulació, una mica d,honestetat, veracitat i respecte anirien bé.
Tant de bo que el poder de "bisbes catalans, abats i abadesses de Catalunya i entitats cristianes" fos extensiu a les veritables esferes de la vida: el bé comú i la PAU.

Oriol Domingo

A l'atenció de Montserrat Huguet
1. La coincidència entre catòlics i no catolics, entre creients i agnòstics, entorn de la promoció i la defensa dels drets humans i de les llibertats de les persones i dels pobles és positiu.

2. La fe cristiana al segle XXI implica també la promoció i defensa d'aquests drets.

3. Li agrairia que em comuniqués si el Papa Francesc es manifesta algun dia contra els drets humans, contra la llibertat de les persones i dels pobles, i a favor de la vulneració d'aquests drets (llibertat d'expressió, manifestació, ocupació de mitjans de comunicació, violació de domicilis i de correspondència...). Estic segur que el Papa Bergoglio, argentí, està a favor de la sobirania del seu pais i no vol que Argentina torni a dependre del règim espanyol

JORDI CASTELLET I SALA

No s'ha de perdre de vista que aquesta reacció del govern espanyol envers el papa i la seva invitació a la mediació dels cardenals de Madrid i de Barcelona constitueix la resposta a la carta col·lectiva dels quatre-cents eclesiàstics catalans. A aquesta, el Gobierno va adreçar una queixa al Vaticà i la resposta fou la de l'oferta de mediació de l'Església en el conflicte, cosa que Madrid ha refusat, mofant-se'n però, per altra banda, mostrant-se superb i més feble davant l'escena internacional. En aquesta llarga batalla del nostre poble per l'assoliment de les seves llibertats trepitjades, el clergat hem demostrat, demostrem i demostrarem que estem al costat del nostre poble en allò que tingui a bé decidir.


Escriu un comentari

* El correu electrònic no serà publicat