25. set, 2014
  5612 Visites      2 Comentaris

Mas i el Papa demanen astúcia

1. El president Artur Mas i el papa Francesc coincideixen en reclamar l’astúcia. Alguns comentaristes queden sorpresos.

2. Mas exposa que el seu Govern i el poble català han d’actuar en el moment actual amb “determinació, fermesa, habilitat i astúcia”.

3. El periodista Lluís Foix torna a mostrar-se dur amb el president, no amb el Papa. Comparteix la determinació, la fermesa i l’habilitat com valors sòlids per a la política, però es sorprèn que Mas inclogui l’astúcia i en discrepa.

4. L’observació de Foix és parcial. Mas propugna determinació, fermesa, habilitat i astúcia en bloc. No propugna només astúcia i per separat.

5. Foix és un bon coneixedor de la Bíblia, sobretot del Nou Testament i específicament dels Evangelis. Per això ha de recordar un verset de l’Evangeli de Mateu (Mt. 10, 16). Jesús diu als seus deixebles: “Mireu, jo us envio com ovelles enmig de llops: sigueu astuts com les serps i innocents com els coloms”.

6. El papa Francesc comenta aquest text en la missa matutina en la capella de la Domus Sanctae Marthae (8 novembre 2013). Parla “d’astúcia cristiana”: “Posar juntes aquestes dues realitats, astuts com les serps i innocents com els coloms, és una gràcia i un do de l’Esperit Sant que tenim que demanar”. En una altre missa matinal (14 febrer 2014) el Papa torna a referir-se a la mateixa temàtica a partir d’un altra passatge evangèlic (Lluc 10, 1-9). La seva tesi és aquesta: “El cristià ha de ser sempre com una ovella però no neci, com una ovella amb l’astúcia cristiana, astut però no llop”.

Fotografia de Agència Catalana de Notícies

A la xarxa


2 Comentaris


Silveri Garrell

He llegit alguna critica al president Mas, deien que l'"astucia" no la de descubrir mai el que la practica perque llavors els seus oponents estarán mes en guardia i encara podrán contraposar amb més preparació l'altra "astucia" contraria a la primera. Es correcte tenir "astucia", el mateix Evangeli en parla quan diu de la serp però una cosa es aconsellar "astucia" i una altra cosa es presumir d'"astucia". En tot cas l'"astucia" ens la poden descubrir els nostres oponents però si presumim d'"astucia" ja deixem entreveure una debilitat per on ens poden agafar, i vencer.

Oriol Domingo

Comentari a Silveri Garrell.

El president Artur Mas no presumeix d'astúcia.
Diu que cal actuar
amb determinació, fermesa, habilitat i astúcia.

Jesus recomana als seus deixebles que actuiin amb innocència i astúcia-
El papa Francesc es fa seu aquest plantejament cristià


Escriu un comentari

* El correu electrònic no serà publicat