8. Jan, 2018
  17188 Visites      14 Comentaris

El Papa interpel·la Espanya. La pau és basa en el diàleg, no en la humiliació i la llei de la por

El discurs del Papa Francesc al cos diplomàtic acreditat a la Santa Seu interpel·la al règim espanyol per la seva forma d'encarar el conflicte amb Catalunya. 1. El Papa recorda que aquest any se celebra el centenari del final de la Primera Guerra Mundial que "va redibuixar la cara d'Europa i del món sencer, amb l'aparició de nous Estats".

2. Francesc adverteix amb paraules de Joan XXIII a la Pacem in Terris: "Guanyar no vol dir mai humiliar al rival derrotat. La pau no es construeix com l'afirmació del poder del vencedor sobre el vençut. El que dissuadeix de futures agressions no és la llei de la por, sinó la força de la serena sensatesa que estimula el diàleg i la comprensió mútua per curar les diferències". També adverteix: "La pau es consolida quan les nacions es confronten en un clima d'igualtat". Recalca: "Això comporta com a principi sagrat i immutable que totes les comunitats polítiques són iguals en dignitat natural així com el reconeixement dels drets mutus, al costat del compliment dels respectius deures"

3. Unas paraules del Papa fan pensar en els exiliats i presos polítics. Diu: "Per a la Santa Seu parlar de drets humans significa, abans que res, proposar la centralitat de la dignitat de la persona. Tot ésser humà, independentment de la seva condició física, espiritual o social, mereix respecte i consideració. Des d'una perspectiva cristiana hi ha una significativa relació entre el missatge evangèlic i el reconeixement dels drets humans, segons l'esperit dels redactors de la Declaració Universal dels Drets Humans".

4. Altres paraules de Francesc contrasten amb l'actuació policial espanyola a l'1 d'octubre contra catalans pacífics i desarmats i amb el que ha dit la ministra de Defensa, Maria Dolores de Cospedal, en el sentit que l'exèrcit està preparat per actuar. El Papa afirma: "La recerca de la pau com a condició prèvia per al desenvolupament implica combatre la injustícia i eradicar, de manera no violenta, la causa de les discòrdies que condueixen a les guerres. La proliferació d'armes agreuja certament les situacions de conflicte i suposa grans costos en termes materials i de vides humanes que soscaven el desenvolupament i la recerca d'una pau duradora ". Francesc insisteix: "La Santa Seu reitera la profunda« convicció que les diferències que eventualment sorgeixin entre els pobles s'han de resoldre no amb les armes, sinó per mitjà de negociacions".

A la xarxa


14 Comentaris


D'una vella casa

Oriol Domingo, demano que l'arquebisbat de Barcelona, els bisbes i l'esglèsia plural cristiana en siguin testimonis de manera fefaent i concreta; pel tracte que rebem del govern i les institucions del regne d'Espanya, que empresona i exilia càrrecs electes i, impedeix de manera continuada el diàleg que de manera pacífica i pactada demana la majoria de la societat catalana amb l'estat del regne d'Espanya. Exhorto a que els representants de la nostra diòcesi facin a mans de la societat les paraules, d'acció per a la convivència entre els pobles, del Papa Francesc.

Rosa

Es veritat qu'el Papa parla de dialeg, de no violencia, per tenir pau, pero tan com poder dir que interpel.la Espanya..... em sembla una mica d'imaginacio o de voler veure mes enlla del que diu en realitat.
Tant de bo l'esglesia es manifestes clarament, no de manera individual com ja ho han fet molts clergues i monjos sino de manera mes oficial, tant des de Catalunya com de Roma

Josep Camins Surià

Excel·lent el que diu el papa Francesc. La llàstima és que aquí va dirigit, no tenen ni dos dits de front i no crec que el puguin entendre.

Un catala convençut

Quina llàstima que hi hagi cristians que facin servir un discurs del Papa al cos diplomàtic de la Santa Seu on hi ha representants de tot el món i redueixin aquestes paraules als fets que succeeixen a casa nostra...quan obviament no s'està referint a la situació de Catalunya...Molt desafortunada la teva visió, Oriol... Quantes persones deuen estar patint, per exemple a Veneçuela o altres indrets del món i voleu comparar el que passa aquí amb veritables situacions dramàtiques...Fa molta pena que se centrin les atencions només en això...
Un consell...no deixeu de veure més enllà. Que l'arbre no us impedeixi veure el bosc...

Pau Font

Els bisbes com pastors tenen que estar al costat de les ovelles cristianes .
El papa te rao .

Papa Francesc continuï sempre amb el se saber fer i saber dir les coses jo l'aplaudeixo i li dic que sempre diu el que cal. Moltes gracies guapo

Icaco

A Mas, Puigdemont, Junqueres, la resta de tropa. Abans de ficar-nos en aquest embolic havien de parlar amb " Deu i sa Mare" però millor amb el seu representant a la terra.
Ara es una mica tard.

Monteserrat Giralt gili

Al PAPA mes " guapo " que he conegut espero que ens duri molts molts anys per poder seguir els seus savis consells

enric

al "catalá convençut" nosaltres som abre i per tant també som bosc.

Jordi Vilanova

Voleu dir que "El Papa interpel·la Espanya"? No ho diu enlloc, malauradament. Siguem seriosos, que fent 'fake news' acabem perdent tota credibilitat! http://w2.vatican.va/content/francescomobile/es/speeches/2018/january/documents/papa-francesco_20180108_corpo-diplomatico.html

Pep Targa

No siguem il·lusos Oriol ! El que diu el papa es pot referir a molts altres països ; evidentment també a Espanya però que el papa s'hagi volgut referir a Catalunya és anar molt lluny. No crec que hi tingui cap interés o ,millor dit, molt interés en que ni ell ni l'església catalana digui res. Hi ha massa "interessos" en joc. La CEE va insinuar alguna cosa i després s'ha posat del costat espanyol completament. I els nostres ? El cardenal Omella només s'ha recordat del diàleg abans de la declaració de la república i quan s'ha guanyat netament per majoria absoluta els partits independentistes. Per mi, que s'ho facin mirar bé. I encara va tenir la gosadia, Omella, de citar el bisbe Carrera autor en gran part de document "Arrels cristianes de Catalunya".

Albert Miret Pech

Aquest senyor és dels que sempre arriben tard on no passa res. Ni ells han guanyat res, ni nosaltres estem vençuts. Ja es veu que el seu sistema d.informació falla més que una escopeta de canya. Deu ser de gent de l'OPUS oi?

Elisabet

m agradaria que el papa s impliques mes amb el nostre asunta.nosaltres som gent de pau.

Enric

Feu vergonya. Digueu el que digueu el 1-O ve quedar molt clar qui pegaba a gent inocent. També quin govern maltracta a un poble. Vosaltres sou Cristians ?


Escriu un comentari

* El correu electrònic no serà publicat