7. Aug, 2021
  552 Visites      0 Comentaris

Mil·lenari de Montserrat. Fe. Justícia. Pau. Pàtria

El monestir de Montserrat prepara ja la celebració del seu mil·lenari (any 2025) amb l’enfortiment del seu compromís cristià i eclesial amb la justícia, la pau i la pàtria


 

1.- L’abat Josep M. Soler explica en una entrevista a “Serra d’Or” les tres dimensions de la celebració d’aquest mil·lenari.  La primera consisteix en dinamitzar la vida interna de la comunitat i dels monjos. La segona ha de consistír en una renovació de les activitats que la comunitat ofereix als pelegrins i als visitants de tota condició i ideologia. La tercera consisteix en mantenir i millorar l’obertura del monestir i del santuari a tota la societat, a sectors creients i agnòstics.

2.- Josep M. Soler deixa constància de que el monestir de Montserrat va ser fundat l’any 1025 per Oliba, abat de Ripoll i bisbe de Vic. L’abat montserratí comenta: “L’abat Oliba és un pare de la pàtria. Un home que va treballar per la justícia, la pau, el diàleg entre els senyors feudals de l’època perquè reduïssin la violència i la guerra. La projecció del fundador de Montserrat va més enllà de l’aspecte estrictament religiós, i voldríem que dins la societat catalana això és visqués i que es visqués festivament”.

3.- El missatge de l’abat Oliba continua sent vigent ara i aquí. Fou un ferm defensor de la Pau i Treva de Déu. Aquest moviment social i pacifista fou impulsat al segle XI com a resposta de l’Església i de la pagesia a les violències perpetrades pels nobles feudals. Es poden considerar l'origen de les Corts Catalanes. També avui, el Parlament i les institucions de Catalunya han de construir una pau basada en la llibertat, la solidaritat, la sobirania... i plantar cara a les  actuacions injustes i repressives contra la pàtria catalana.

A la xarxa


0 ComentarisEscriu un comentari

* El correu electrònic no serà publicat